Izvještaj iz Sikstinske kapele: Ovako se birao novi papa

Sprdexov istraživački tim zavukao se pod skute jednog od slabovidnijih kardinala i prisustvovao događaju na kojem je inače zabranjen pristup laicima. I ženama.

VATIKAN – Oko 11 sati kardinalski zbor koji broji 115 članova započeo je svoj 80 metara dugačak put do Sikstinske kapele. Oko 17 sati vremešni kardinali uspjeli su prevaliti težak put te su se uz manje probleme smjestili na unaprijed određena mjesta. Kardinalima se tada obratio malteški kardinal Prosper Grech (87):

”Dragi moji, prije molitve i glasovanja nekoliko važnih napomena. Pauze za odlazak na wc održavat će se svakih 8 minuta. Ako ne možete izdržati, ispod sjedala su noćne posude. Također, pošto smo blaženstvom gospodina Isusa lišeni mogućnosti da imamo legalnu (smijeh u kapeli) djecu i unuke, svakom od vas dodijeljen je jedan dječak u starosti od 14 do 18 godina koji će za vrijeme konklave biti vaš unuk. Ako vam treba pojasniti nešto što ste čuli, imate problema s televizorom, telefonom ili ste pomiješali lijekove, molimo vas da učinite ono što čine sve druge starije osobe – obratite se vašem unuku. Dragi moji, danas ne biramo samo papu već i osobu koja će Crkvu uvesti u 17. stoljeće. Glasajte mudro i pišite velikim slovima inače ću morati dati svom unuku da prebrojava glasove. Ako imate nešto za reći, izvolite sada”

Kardinal John Onayiekan, Nigerija: ”Hvaljen Isus…”

(prekida ga 79-godišnji Austrijanac Christoph Schönborn): ”Govno! Govno govori! Đavo u kapeli! Đavo u kapeli!”

Kardinal Grech: ”Gospodine Schönborn, nikome to nije drago, ali od ove godine i crni kardinali ulaze među ozbiljnije kandidate za novog papu. Uostalom, oni dolaze iz Afrike i najbolje znaju kako je živjeti par stotina godina iza svog vremena.”

Kardinal Schönborn: ”Hehehehe, zajebancija. Šta je? Nekog muče hemoroidi pa je nervozan, je li Grech? Znao sam za crveni dress code, ali nisam znao da je na konklavi obavezna i metla u guzici.”

Kardinal Grech: ”Izađite van!”

Pauza od 45 minuta dok kardinal Schönborn izađe van.

Kardinal Grech: ”Eto, zbog Schönborna sad imamo samo još jedan sat prije nego što kolektivno zaspemo usred Dnevnika. Ima li još netko nešto za reći?”

Kardinal Sean Patrick O’Malley, (Kanada): ”Poštovani, meni nikad nije bilo jasno, a tko zna hoću li dočekati da opet pitam, zašto se papa bira na ovako glup način? Mi vjerujemo da kroz nas kardinale sam Duh Sveti bira novog papu. Pa ne mogu se onda tako predomišljati, da danas želim jedno, a sutra drugo! Zar ne bih trebao svaki dan glasovati isto? Što to govori o Duhu Svetom?”

Kardinal Schönborn: ”Da je žena! Hehehehehe.” (smijeh u kapeli)

Kardinal Grech: ”Schönborn, zašto nisi vani?”

Kardinal Schönborn: ”Zaboravio di su vrata.”

Kardinal Grech: ”O’Malley, ako postaneš papa slobodno pitaj Duha Svetog da podigne suknju i pokaže ti kojeg je spola. Do tada, molim te, bez glupih pitanja. I ti si mi među favoritima za papu, kao da nam nije bila dovoljna ona sramota kad su Juliju II. otkrili sifilis. A sad ozbiljno, ima li netko nešto za reći, a da je bar malo pametnije od komentara u emisiji ”Bez pardona” na TV Jadranu? (kardinal je upotrijebio usporedbu s niskobudžetnom kontakt emisijom na lokalnoj TV postaji u Francuskoj, ali smo je preveli zbog lakšeg razumijevanja)

Kardinal Josip Bozanić, Hrvatska: ”Ja bih rekao riječ-dvije (pauza) o onome što (pauza) ja nazivam grijeh struktura”

Kardinal Grech: ”Ajde Bozaniću ne pizdi, znamo da ni prvi put nisi mislio na ništa kad si to izgovorio. Nije ti ovo Hrvatska pa da gradiš slavu na jednoj nejasnoj rečenici. Ovo je Vatikan, trebaš ih bar 400.”

Kardinal Schönborn: ”Jedini grijeh struktura je dezen tog haljetka što si obukao Bozaniću, hehehehehehe.” (smijeh u kapeli)

Kardinal Grech: ”Ma idi u tri pm, Schönborn. Isključite slušne aparate, gotovo je. Unuče, ajmo mi prije Dnevnika, trebamo još do ljekarne. Da mi je do gubljenja živaca bio bih mali obrtnik ili fakultetski obrazovan u Hrvatskoj, a ne kardinal. Schönborne, sutra da te nisam vidio!”

Kardinal Schönborn: ”Svrati i na plac prije Dnevnika, kupi 20 deka humora, hehehehehehe.”

Razveseli nas klikom:

0 comments