VELIKA SPRDEX ANALIZA Što cipele koje nosiš govore o tebi: ženska verzija

Nakon velike analize muških karaktera preko cipela koje nose, bilo je samo pitanje vremena kad ćemo se usuditi zaći u neistraženi teritorij. Nakon dugotrajnog istraživanja, anketiranja, promatranja i ispitivanja, odlučili smo se hrabro krenuti tamo gdje nijedan muškarac prije toga nije dobrovoljno otišao.

VELIKA SPRDEX ANALIZA Što cipele koje nosiš govore o tebi

U dućan ženskih cipela.

Od početka, znali smo da ovo neće biti lagan zadatak. Znali smo da nas čekaju neljudska odricanja, neugodni, probadajući pogledi zaposlenika i gnjevna oluja feminizma na društvenim mrežama. Nema veze, i Prometeja su progonili kad je ukrao vatru i predstavio je čovječanstvu. Bez daljnjih uvoda, Sprdex vam donosi novu veliku analizu: Što ženske cipele koje nosiš govore o tebi.

Jer ste vi tako tražili.

“Kad smo u osnovnoj glumile da smo Spice girls, uvijek sam bila Geri”

Krevet mi je prekriven plišanim životinjama. Nosim ružičastu plišanu trenerku. Imam maltezera. Oblačim maltezera u bundu kad je vani hladno. U osnovnoj i srednjoj sam se s prijateljicama držala za ruke. Kad se tek pojavio Facebook, profil mi se zvao Loodacha Mwalla. Imam 35 godina. Posjedujem dvoznamenkasti broj komada odjeće s leopardovim uzorkom. Maltezer ima jaknu s leopardovim uzorkom. Imam bolno vidljive ekstenzije u kosi. Često plačem šćućurena u tušu, slušajući Adele.

Svaka slika s Instagrama (ljeto 2017)

Slikana sam sleđa kako klečim u plićaku, slikana sam sleđa raširenih ruku na stijeni kraj mora, slikana sam sleđa kako radim znak srca prstima na Ultri, slikana sam s visine na flamingu u bazenu od momka koji ima vikendicu s bazenom negdje oko Klisa. Momak nema Instagram, momak ima firmu i nema vremena za pizdarije. S prijateljicom koja se na Fejsu zove Marijana Nokti ispijam kave i komentiram jadnike. Imam svoj hešteg u stilu #patitehejteri koji uporno guram. Nikad se neće uhvatiti. Bojim se da nikad neću biti utjecajna kao Hana Hažihafizbegovićilikakoveć.

“Imam 50 godina, ove nosim kad idem na domjenak s muževim kolegama”

Muž mi radi u državnoj firmi. Zovem se Jadranka. Porijeklom sam sa sela, bila sam lijepa kad sam bila mlada. Kad se grohotom smijem, među sisama mi poskakuje križ na zlatnom lančiću. Nosim onu narukvicu na male gospe. Imam petero djece, svi su sinovi. Imam brkove. Okućnicu sam uresila gipsanim lavovima, a božićno drvce kitim modrim i srebrnim ukrasima. Pohodim Zepterove i Tupperware prezentacije. Aktivno plešem kolo.

Default ruralna baba

Baba vulgaris. Pobožna starija žena koja pamti ustaše i partizane. Često, iz čista mira, za večerom počne proklinjati ustaše ili partizane, ovisi na kojoj je strani bila u to vrijeme. Djeca je smiruju “Neka, baba, dobro je, nema toga više”. Unuci se zlobno smijulje, ona se zlobno smijulji njima. Uvijek sjedi u nekom kutu, redovito uz peć. Obvezan dio Feng shuia svake kuće na selu, kao stari, prgavi bonsai. U sobi ima gigantsko raspelo. Kad ide baciti smeće, kaže da ide baciti đubre. Nosi crno otkad je Stipu ostavila jetra. O Stipi priča o superlativima. Tovi unuke. Tuče unuke. Plaća mise za kćer lezbijku.

“Ostavi brata na miru, nemoj da ti se ja dignem”

Asesoar i odgojno pomagalo tipične balkanske majke. Često ukomponiran s ispranom sivom trenerkom, ovaj priručni frizbi/batina prošetao je preko generacija i generacija dječjih guzica. Uz procijeđenu psovku, majka ostavlja posao kojim se dotad bavila, nervoznim pokretom miče pramen kose s očiju i skida Papuču. Pomalo klipsajući, prijeteći se približava djetetu koje tada već zna da je jebalo ježa. Nema nazad. Nakon izvršene kazne, majka navlači papuču, vrti glavom i mrmlja u bradu nešto što zvuči kao “Mene si naša zajebavat, ja od jutros nisam stala…” To je onaj tip majke koji na ustrajni, razmaženi plač djeteta nehajno odvrati: “Plači, plači, manje ćeš pišat”.

“Nosila sam muško odijelo na maturalnoj. Jebeni patrijarhat”

Imam kratku kosu. Imam djevojku. Baka plaća mise za mene. Nosim kombinezon. Mrzim muški rod i sve vezano uz njega. Krivim muški rod za sve krivo na ovom svijetu. Sjećate se kometa koji je ubio dinosaure? Sigurno je bio muški komet. Završila sam ženske studije. Žalim se kako ne mogu naći posao u struci. Nazivam se feministicom. U svakoj prilici, čak i kad nekoga tek upoznam, istaknem da sam feministica. Imam fotografiju sebe na Facebooku s maramom na glavi dok napinjem biceps. Nemam veze s feminizmom.

“LIJEPA NASA PRESJENICA BOG JE BLAGOSLOVIJA POZZ IZ SIDNEY POZDRAV”

Dobra, stara dijaspora. Zovem se Anđelka. Jako volim Marka Perkovića Thompsona i idem mu na svaki koncert kad dođe u Australiju. Glasovala sam za Kolindu jer je lijepa. Smrtno se bojim Udbe. Na Facebooku imam dvije slike profila koje mijenjam svaki tjedan. Jedna je golubica koja u kljunu nosi hrvatsku zastavu, druga je križarski vitez koji ima uzorak šahovnice na štitu. Na društvenim mrežama pišem isključivo u caps locku. S ostalim Hrvatima se jednom godišnje nalazimo u Hrvatskom domu Jure and Boban u Melbourneu. Djeca mi se zovu Michael i Miljenko. Imam Poglavnikov portret u dnevnom boravku. Redovito gledam Bujicu.

Član sam svake udruge za prava životinja. Svake.

Redovito šeram slike napuštenih pasa sa statusima u prvom licu (udomi me, bit ću ti najbolji prijatelj). Imam 4 mačke. Imaju ljudska imena. Na slike i članke o zlostavljanim životinjama pišem kako bih ubila, zaklala i zapalila ljude koji to rade. Pušim travu. Imam tetovirano muško ime na donjem dijelu leđa. Svima dajem nadimke, iako nema potrebe da im dajem nadimke. Primjerice, ovo je Ivo. Ja ga zovem: “Ej, Iv!”. Imam 44 godine. Nemam dana radnog staža. Još se tražim.

Mama, ovo nije faza, ovo je moj život.

Jedinica sam. Roditelji su mi odvjetnici. Završila sam umjetničku akademiju jer neću živjeti u jebenom konformističkom svijetu. Bavim se fotografijom i performansima. Nosim analogni fotoaparat okolo iako nema potrebe da fotografiram analognim fotoaparatom jer je 21. stoljeće. Nemam stalni posao. Moj najbolji prijatelj se definira kao transeksualna krokodil balerina i tako je savršen. Imam 11 piercinga. Jedno vrijeme bila sam član kulta. Imam šiške koje sežu do pola čela. Bila sam na prosvjedu za pravo dojenja na javnom mjestu. Nemam dijete. Bila sam na prosvjedu za pravo manjina. Bila sam na prosvjedu za pravo većina. Bila sam na svakom prosvjedu. Mrzim kapitalizam. Imam Iphone.

Piše: Denis Mahmutović

Razveseli nas klikom:

0 comments