Pojednostavljen postupak glasanja: Osim s osobnom iskaznicom na izbore će se moći pristupiti i predočenjem vlastite osmrtnice

Državno izborno povjerenstvo danas je objavilo da će se na predstojećim izborima, osim sa osobnom iskaznicom, moći glasovati i predočenjem vlastite osmrtnice.

“To bi trebalo pojednostavniti postupak glasovanja u nekim krajevima u kojima su osobne izdavane šezdesetih godina, a u međuvremenu su istekle dok su njihovi vlasnici poumirali. Oni onda dolaze na izbore bez osobnih iskaznica i mrtvi hladni traže da glasaju. To često rezultira brojnim problemima tako da će sada, osim s osobnom iskaznicom, na izbore moći pristupiti i sa potvrdom o vlastitoj smrti”, govori Đurica Potrkuća iz DIP-a.

Iako je ovo svakako korak naprijed u izbornom procesu, postoji još nekoliko problema. HDZ je zadovoljan ovim potezom ali traže i da im se dopusti da pored imena svoje stranke na listiću nadopišu i “Stranka Franje Tuđmana” jer velik broj glasača stvara red jer nikako ne mogu pronaći ime najpoznatijeg HDZ-ovca. Sa druge strane, SDP smatra da je ovim potezom favoriziran HDZ.

“Postoji dosta ljudi koji žive u Srbiji, a u Hrvatsku dolaze glasovati. Njima bi se trebalo omogućiti da umjesto da oni dolaze autobosima, autobus ide njima, nepristojno je ljude tako dekomodirati pa ih slati u susjedne države da sudjeluju na izvorima”, smatra naš izvor iz DIP-a.

Dodajmo ovoj vijesti i to da se red koji se prije nekoliko dana počeo stvarati u Mostaru ispred biračkog mjesta spojio s redom koji se stvorio ispred Hrvatskog doma u Sydneju gdje će se također glasovati. Mali problem redu je predstavljala situacija u Siriji, ali to se na kraju pokazalo dobrim jer je red kružio sve preko Urala i Sibira da bi se u Kini spojio s onim australskim.

 

Razveseli nas klikom:

0 comments