Pet najstrašnijih hrvatskih pjesama za koje nikad niste čuli

Ako smo prošli put prešlušali i objavili najgore što je Balkan dao nakon Vojislava Šešelja, bratsva i jedinstve te samoupravnog socijalizma, ovaj put otišli smo još malo dalje. I dok najgore balkanske pjesme odlikuje činjenica što je riječ o nedjelima nastalim po vrletima Balkana  kojima su pojmovi montaža, produkcija i ukus manje poznati nego Oreškoviću padeži, pet glazbenih ebola koje donosimo danas odlikuje to što su nastali u kakvoj takvoj produkciji i s jasnom željom da pjesme postanu hitovi. Dobro, Katalenića je mainstream pljucat već deset godina, ali tko su ovi ostali ljudi koji očito nemaju dobre prijatelje da im kažu: “Frende, ne puštaj to na YouTube, ima i časnijih načina za obesčastit obiteljsko ime”

Luna bend – Dedek fakin

Otvaram ovu listu s pjesmom koja mi je otvorila muzičke horizonte i potakla me na ovaj članak. Ako ste mislili da je lakše zamisliti Tomislava Špičeka na plaži nego fuziju zagorske popevke s hip hopom, Luna bend se pobrinuo da vas uvjeri u suprotno. Humorističan spot od kojeg će se crveniti vaša baka, u kojem dedek fakin bari sve što stigne, začinjen freestyle zagorskim repanjem (kape narodne nošnje u sekundi su zamjenjene šiltericama naopačke) garantira hard core kakav niste vidjeli od suradnje Josipa Katalenića s Mišom Kovačem. ”Steza do kljeti je mala i vuska, a pred kljeti nas je dočakala dedekova suseda, lepa i tusta”, a što se poslije događalo između dedeka i susede ovaj spot ne prepušta previše mašti.

Josip Katalenić – Maturanti

Cijela muzička karijera JK jedan je veliki hardcore ili fail, kako kome. Davnih zadnjih godina prošlog desetljeća i sam Josip se ubrajao u maturante, iako još danas zvuči kao klapski sopran. ”Nema više straha, štrebanja do jutra, mi smo maturanti, slavit ćemo sve do jutra, a otrijezniti se sutra”, uz obaveznu pobjedničku modulaciju na kraju pjesme. Osobno ne mogu zamisliti maturante koji ovo skandiraju zadnji dan škole, pa čak ni pitomih 90-ih. Iz današnje perspektive u sjeni aktualnih događaja pjesma je pogrešna na više razina.

Daniel Popović – Kao da ne postojim

Drevna legenda kaže da se ova pjesma puštala pri prvom susretu ljudske vrste s izvanzemaljcima, kako bi gostima s one strane svemira ukratko pokazali mogućnosti i raspon ljudskog glasa. Nadrealne izvedbe, maestralnih visina i glasovnih ponora koji silaze do samog Hada, Daniel je još jednom pokazao zašto treba stati kad je najbolje. Jedino što šokira više od same pjesme, je činjenica da je original pjesma More than I can say od Lea Sayera iz 1960. Kao što kaže jedan od brojnih yt komentara na ovu pjesmu ”malo tko ima potrebu da uz pjesmu nadoda napomenu “P.S. Ovo nije zajebancija, već prava pjesma.” …tada stvarno znaš da je nesto pošlo po zlu.”. Usput, ova pjesma je dokaz da Daniel Popović ima pjesmu koja nije Džuli.

Oliver Lutrov – Moj broj, tvoj broj

Poznati osječki kantautor milih crta lica i upitnih vokalnih sposobnosti po količini pjesama na Youtube-u i anonimnosti istih neodoljivo podsjeća na vječnog pjevača u usponu, Mladena Burnaća.  Pjesma je pop klišej, u kojem on curu naziva ”bejbe moja” (wtf?!), priznaje da ju pratio (znači bivša mu je za Valentnovo poklonila sudsku zabranu pristupa) i da je shvatio koliko je patio (slažemo se, rime su preinovativne). Spot počinje lijepom panoramom Osijeka, da bi se ”spontano” nastavio u polupraznoj diskoteci, malo u sobi gdje kraj Olivera leži i prenemaže se ženska daleko zgodnija od njega, a malo u nekom parku gdje Oliver ukočeno gleda u mobitel (ne znam je li nervozan jer mu se ženska ne javlja ili mu je glumački kapacitet na skali od 1 do Zabranjena ljubav negdje 9 i po)

Ayllah – Dečko je moj

Hrvatska underground hip hop izvođačica nadmoćno originalnog umjetničkog imena, lajava i s mogućim krimi dosjeom, kako već mali Ivica zamišlja hip hop starter pack, u pjesmi se obraća suparnici koja joj pokušava preoteti dečka. Ayllah je iz Dubrave, što znači da ti je bolje da se s njom ne kačiš, ”kujo” (riječ koja se najviše provlači po njezinom glazbenom opusu). Mali teaser, ako uopće izdržite dulje od 3.strofe jer hrvatski izgovara ko da slavi Đurđevdan: ”Znaš da ne volim probleme al’ me sad tjeraš na to, samo dobiš bocu u glavu, onako, stil jack i yo, ma nije to tako zato jer sam ja iz Dubrave, nego bi si neke kuje previse dopuštale”.

Marija Zrinski

Isto, ako ne i gore: Milozvuci Balkana: najgore pjesme koje je ljudska mašta smislila

Razveseli nas klikom:

0 comments