Sudac optuženika kaznio slušanjem obrane diplomskog rada na Filozofskom fakultetu. Udruge za zaštitu ljudskih prava u šoku!

Poznato je kako su hrvatski sudovi zatrpani predmetima te stoga ne čudi kako su se naši radišni suci dosjetili načina da obeshrabe svaki oblik kršenja zakona.

Slika s posljednje obrane diplomskog rada na Filozofskom. *Napomena: Ne pokušavajte ovo kod kuće. U publici su stručnjaci posebno zainteresirani za tematiku.

VIDRENJAK – Marko Vilović iz Vidrenjaka kod Popovače pravomoćno je osuđen jer je na Božić pijan jurio preko sto kilometara na sat kroz ulicu ”Cesta kroz Vidrenjak”, smještenu u središtu istoimenog mjesta. Osim kazne od dvije tisuće kuna, dotični po nalogu suda mora ovoga petka prisustvovati obrani diplomskog rada na temu: „Jat u starijoj slavenskoj književnosti“ koja će se održati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Odvjetnik optuženog izjavio je da će se po hitnom postupku žaliti na ovu presudu jer smatra da je kazna i više nego pretjerana:

„Moj klijent u nijednom trenutku nije tvrdio da nije kriv. Štoviše, to je i priznao s namjerom da mu se napiše novčana kazna uz redovitu mjeru oduzimanja dozvole u trajanju od šest mjeseci. Mi smo zaprepašteni ovom odlukom suda. Ratni zločinci nisu dobivali ovakve kazne. Ma pristali bi i na 2 godine bez vozačke, samo da ne moram brinuti za psihičko zdravlje svog klijenta“ – kaže odvjetnik Matanić i dodaje kako ne zna tko će platiti troškove liječenja psihičkih poremećaja koji se neupitno javljaju ukoliko je normalna osoba izložena raspravi o staroslavenskom jatu duže od 10 minuta.

Kako će se ovaj konkretni slučaj završiti tek ostaje za vidjeti, ali svakako bi kažnjavanje ljudi obaveznim prisustvovanjem obranama diplomskih radova na Filozofskom fakultetu bio opasan presedan u dosadašnjoj sudskoj praksi. Jedni smatraju da je ova metoda učinkovita te da će kršitelji zakona drugi put dvaput razmisliti prije nego počine kazneno djelo, dok s druge strane stoje udruge za promicanje ljudskih prava koje upozoravaju da je ovakav način kažnjavanja gnjusan i neprimjeren građanskom društvu.

Također, ostaje za vidjeti kako će Europski sud za ljudska prava reagirati na žalbu odvjetnika nesretnog mladića. Prema prvim informacijama, žalba će biti odbijena, a u Vijeću Europe su toliko oduševljeni ovom inicijativom iz Hrvatske da sličnu praksu planiraju preporučiti svim državama članicama Unije.

Nakon glasina o pozitivnim reakcijama iz Europe iz Hrvatske stižu i novi prijedlozi kažnjavanja. Tako se, primjerice, za djela gospodarskog kriminala predlaže kazna čitanja klasika dosade Ksavera Šandora Gjalskog ”Pod starim krovovima” i nekog Araličinog romana po izboru. Za teža razbojstva i pljačke suci će moći izreći kaznu petosatnog gledanja HRT-ove programske perjanice – ”Lijepom našom”, a za grozote poput ubojstva, ratnog zločina i skidanja filmova ili glazbe osigurana je dvorana u kojoj će kažnjenici biti izloženi lezbijskom postmodernom performansu ”Doslovni vaginini monolozi” u kojem konceptualna umjetnica Marina Abramović dva sata proizvodi zvukove svojom vaginom i na taj način nudi kritiku postmodernog društva uklopljenu u suvremene teorije eko-feminizma.

Mi smo svoje torrente ugasili, vi kako hoćete.

Razveseli nas klikom:

0 comments