Znanstvenici na pragu pronalaska “pristojne” psovke koja bi u budućnosti mogla zamijeniti psovanje Boga

Video na kraju teksta ne preporuča se mlađima od 45 godina.

ZAGVOZD – Skupina hrvatskih znanstvenika s Instituta za psovke, uvrede i nacionalnu netrepeljivost u Zagvozdu na pragu je pronalaska tzv. pristojne psovke koja bi u budućnosti trebala imati terapeutski učinak na psihu kakav danas ima učestalo psovanje Boga, Isusa ili svetaca.

U postojanje ovakve psovke do sada se vjerovalo u teoriji, a sada bi, sudeći prema dosadašnjim istraživanjima, to trebalo biti dokazano i u praksi. Iako se sama konstrukcija psovke drži u strogoj tajnosti, predviđa se kako bi trebala slijediti ustaljenu logiku psovanja Boga. Naime, desetogodišnja studija zagvozdskog Instituta pokazala je da, što pojedinac više cijeni subjekt kojeg psuje, to je snažniji učinak psovke na smanjenje stresa. Boga će tako, pretpostavlja se, zamijeniti Oluja, Mercedes S klase, Rad u Njemačkoj ili Franjo Tuđman.

Prve reakcije na novu psovku su, čini se, i više nego pozitivne. Beta testiranje, u kojem sudjeluje preko 200 profesionalnih psovača iz Dalmatinske zagore, dalo je, za sada, odlične rezultate:

“Ne psujem više svece, a nemam ni potrebu za tim jer mi ova psovka to odlično nadomješta” – izjavio nam je profesionalni psovač iz Drniša, koji je počeo psovati Boga već s četiri godine, a u trideset godina dugoj karijeri izmislio je ni manje ni više nego 120 novih psovki.

Hrvatska je u samom svjetskom vrhu kada je riječ o prostačenju pa ostaje za vidjeti kako će konzervativniji dijelovi pučanstva reagirati na ideju da se široka lepeza svakojakih psovki zamijeni jednom univerzalnom psovkom:

“U nekim dijelovima Dalmatinske zagore psovanje predstavlja preko 90 posto vokabulara. Bojimo se, ukoliko se prestane psovati i izmišljati nove psovke, da bi kroz sto godina pučanstvo ove pokrajine moglo biti u potpunosti mutavo” – govori nam jedan psovač koji je želio ostati anoniman te nije propustio opsovati Boga i sveca zaštitnika nakon što smo mu rekli za ovu ideju.

Iako će mnoge iznenaditi, protiv najavljenih promjena ustali su i brojni svećenici koji strahuju da bi se smanjenje psovanja Boga moglo negativno odraziti na, zasad i više nego pristojan, postotak ispitanika koji redovito odlazi na ispovijed.

”Kriza nam je uzela neumjerenost u jelu i piću, ostanemo li bez psovke bojim se da čak ni Hrvati nisu toliko zavidni da bi zbog toga morali jednom mjesečno na ispovijed” – zabrinuto će za kraj lokalni župnik.

Ukoliko ova ideja dobro prođe, ovakve jezične egzibicije trebale bi postati stvar prošlosti

Razveseli nas klikom:

0 comments