Hrvat Šveđaninu 3 sata objašnjavao termin ”spajanje vikenda”

Nakon višesatnih napora konačno je uspio s rečenicom ”kao da si bolestan, ali zapravo nisi”.

STOCKHOLM – Prema pisanju nekoliko etabliranih dnevnih tiskovina u Švedskoj, rano jutros Markus Magnudssen postao je prvi čovjek u ovoj skandinavskoj zemlji koji se upoznao s terminom ”spajanje vikenda”.

Čitava priča počela je prije nekoliko dana kada je Markusov prijatelj Joško, kojeg je kao student upoznao na proputovanju kroz Omiš, nakon 10 godina konačno skupio dovoljno novca da prihvati njegov poziv i posjeti Švedsku.

”Bilo mi je malo čudno kad je Jole rekao da stiže u četvrtak. Pitao sam se, kvragu, mogao je sačekati vikend, ali nisam želio biti nepristojan. No, moram priznati, to me užasno kopkalo i odmah na kavi sam ga pitao je li još uvijek s onom ružnom Jelenom i zašto je odlučio putovati u četvrtak. Rekao je da nije više s Jelenom, ali nije mu ni ova nova baš neko cvijeće i da je došao u četvrtak jer je spojio vikend. Spojio vikend? S čim? Zar je bio odspojen? Ništa mi nije bilo jasno” prepričao je Markus početak svog upoznavanja s jednom od najstarijih hrvatskih tradicija za švedski Expressen.

Nakon što je ugledao zabezeknuto lice svog švedskog prijatelja, Joško ga je upoznao s još jednom starom hrvatskom tradicijom, sjeli su za stol u kafiću, naručili pivo, a ispod stola nadolijevali domaće rakije. Joško je znao da trijezan čovjek nikada neće shvatiti tako plemenitu ideju kao što je ”spajanje vikenda”. I bio je u pravu.

U početku je, piše Expressen, Markus zgroženo slušao dok je Jole objašnjavao ”kako u njegovoj zemlji, ako se radni dan smjesti između neradnog dana i vikenda, taj dan automatski proglašava neradnim” no s četvrtom ispijenom travaricom konačno je počeo shvaćati o kakvom se zapravo blagoslovu radi.

”Što ako se između vikenda i neradnog dana smjeste čak dva radna dana. Recimo ako je neki blagdan u srijedu?” brzo je Markus pohvatao konce, ali još uvijek je iskazivao znakove nerazumijevanja temeljnih pojmova.

”Onda se vikend ne spaja automatski, nego manualno, uzmeš lažno bolovanje” odgovorio je Joško i potpuno oduševio Markusa koji je odmah obavijestio lokalne vlasti o nevjerojatnim uvjetima rada u Hrvatskoj. Prema našim saznanjima švedska javnost potpuno je oduševljena Joškom kojeg nazivaju ”propovjednikom humanog kapitalizma” i već sutra će dobiti svoju radijsku emisiju u kojoj će odgovarati na pitanja poput ”može li se spojiti vikend i vikend?” i ”kako prihvatiti činjenicu da praznik pada na dane vikenda?”.

Sviđa ti se što radimo? Lajkaj Sprdex na Facebooku. A lajkaj i naš drugi projekt, Uskličnik.com.

Razveseli nas klikom:

0 comments