Modernizacija željeznica: HŽ kupuje modernije, sigurnije, i brže vlakove proizvedene tijekom pedesetih godina u Sovjetskom Savezu

Novi vlakovi trebali bi postizati brzinu i do 30 km/h, a mnogi u HŽ-u se pitaju može li materijal vlaka izdržati tu brzinu jer se trenutni vlakovi pale već pri brzinama od 15 km/h

Većina medija danas je prenijela vijest o kreditu HŽ-u vrijednom dvije milijarde kuna kojim se planira obnoviti vozni park kupnjom čak 44 vlaka. Nitko od odgovornih u HŽ-u nije još ponudio odgovor na pitanje kako HŽ kredit misli vratiti pošto im je prosječna zarada varira između dvadeset i trideset kuna dnevno. No, to zapravo nije ni bitno. Ionako nitko u Hrvatskoj kod dizanja kredita ne misli kako će isti vratiti, a  HŽ tu nikako ne treba činiti razliku.

Pitate se što slika ovakvog vlaka radi u članku o HŽ-u? Stvarno nemamo pojma.
Pitate se što slika ovakvog vlaka radi u članku o HŽ-u? Stvarno nemamo pojma.

Tijekom popodneva  uspjeli smo doznati nešto više. Kako sada stvari stoje, HŽ je modernizaciju shvatio ozbiljno. „Umorni smo više od starih, nesigurnih i sporih vlakova na kojima moramo u Karlovcu stisnuti kočnicu da bi se zaustavili u Zagrebu“ umornim tonom govori nam naš izvor, inače visokopozicionirani član uprave.

„Već godinama od banke pokušavamo dobiti kredit ali većina banka nam je rekla da će nam isplatiti kredit od najviše dvadeset kuna sa rokom otplate od deset godina. Nama su trebale dvije milijarde. Neću vam reći kako smo došli do kredita, samo ću reći da smo jednog od direktora zaduženih za kreditiranje provozali našim putničkim vlakom. I zaprijetili da ćemo ga, ukoliko ne pristane, provozati teretnim. Pristao je odmah nakon povraćanja“ govori i više nego što treba naš izvor.

HŽ bi tako, od iduće godine, u ponudi trebao imati četrdeset i četiri novija, brža i znatno sigurnija vlaka proizvedena u Sovjetskom savezu pedesetih godina. „U drugoj polovici pedesetih“ već se brani naš izvor, svjestan da novinari samo traže povod za skandal.

Novi vlakovi biti će pravo osvježenje za putnike kojima je obećano da će se kašnjenje novih modernih sovjetskih vlakova smanjiti sa sedam na pet sati u prosjeku, a da će se postotak dolaska na željenu lokaciju u jednom komadu povećati sa pet na devet posto.

Vlakovima je, naravno, oduševljeno i osoblje s iznimkom ložača ugljena koji se boje da bi zbog novih vlakova mogli ostati bez posla.

„A što da vam kažem. Jedva čekam, iako, moram priznati, zavolio sam ove naše stare vlakove“ govori nam jedan strojovođa koji na pitanje što će mu najviše nedostajati u trenutnim HŽ-ovim vlakovima spremno odgovara: „Definitivno slika Franje Josipa“.

Razveseli nas klikom:

0 comments