Riješen misterij: Uzrok učestalih potresa u Zagrebu je jačina kojom se trese stolica Dinamovih trenera

Srećom, opasnosti za građane metropole nema budući da će se sve veće zgrade od sutra početi oblagati najdebljim materijalom poznatom ljudima – obrazom tih istih trenera.

ZAGREB – Metropola može odahnuti! Skupina hrvatskih znanstvenika s instituta ”Potpuno smo irelevantni za svjetsku znanost” objavila je danas rezultate trotjedne studije o uzrocima sve učestalijih podrhtavanja tla na području metropole.

Najvažnija stvar kod ovog otkrića je što više nećemo morati slušati izlizane viceve o tome kako je potrese prouzrokovalo Žakovo kretanje, prdenje ili nešto tako...
Najvažnija stvar kod ovog otkrića je što više nećemo morati slušati izlizane viceve o tome kako je potrese prouzrokovalo Žakovo kretanje, prdac ili nešto tako…

Iako se isprva sumnjalo kako potrese izazivaju pomaci tektonskih ploča dr. Miran Bodrožić na današnjoj je konferenciji za medije iznio preliminarne rezultate istraživanja koji su itekako iznenadili sve prisutne. ”Već prvog dana istraživanja šokirala nas je spoznaja da se tektonske ploče kreću kao Lovren po lijevom boku. Pola metra godišnje. Odmah smo zaključili da uzrok podrhtavanja mora biti negdje drugo” izjavio je za Sprdex dr. Bodrožić.

”U prvom tjednu istraživanja tlo se u Zagrebu treslo svakih nekoliko sati, a počevši od utorka 2.9. potresi su naglo prestali. Nitko od nas nije uspio objasniti ovaj fenomen. Mislili smo da je to zbog toga što naša znanja o seizmologiji, kao i znanja većine drugih hrvatskih znanstvenika o njihovim područjima interesa, datiraju iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali još kako smo se prevarili. Marko me jutros probudio i rekao da je pronašao uzročnike potresa!” kaže Mirjana Bodrožić, Markova žena koja je u istraživanju sudjelovala jer je Markova žena.

A razlog je, priznat ćemo, uistinu fascinatan. Naime, prema zasad još uvijek nepotvrđenim rezultatima, uzrok učestalih potresa u Zagrebu bila je jačina kojom se tresu stolice Dinamovih trenera.

”Još uvijek prikupljamo sve podatke, ali indikativno je da je od dolaska gospodina Mamića u Dinamo broj potresa porastao za otprilike 80%. U periodima kad bi na mjesto trenera instalirao novu lutku, ovaj, osobu, podrhtavanja bi rapidno opadala. Tog tjedna. Kad sam usporedio podatke od ovog tjedna s podacima kada bi na klupu došao Krunoslav Jurčić, a Bogu hvala bilo ih je, shvatio sam da se uzorak ponavlja. Moje prvo pravo znanstveno otkriće!” pohvalio se za kraj dr. Bodrožić koji nove potrese u metropoli očekuje najkasnije krajem sljedećeg tjedna.

Razveseli nas klikom:

0 comments