Pet najluđih diktatora modernog doba

I dok većina Hrvata kuka jer premijer troši novac kojeg nema na skupocjene Audije, evo par primjera prema kojima bahatost Zorana Milanovića i rasipnost Marine Lovrić Merzel izgledaju kao štedljivi potezi. Ne, ne mislimo na Kerumovo razbacivanje novca na spomenike, nego na još gore primjere bahatosti, ali i maštovitosti, koji Hrvatima neće napuniti želuce, ali će pokazati da, teško je povjerovati, ipak ima gorih i od aktualne vlasti.

Rafael Trujillo – Dominikanska Republika

Kad si već spodoba od čovjeka, ne moraš baš nać spodobu od žene.
Kad si već spodoba od čovjeka, ne moraš baš nać spodobu od žene.

Peti na listi najluđih diktatora, ali nikako manje lud od ostalih. Rafael Trujillo ili „El Jeffe“ kako je sebe nazvao na vlast je došao 1930. godine na izborima na kojima je imao više glasova nego je bilo glasača. Eto, ako ste se ikad pitali od koga su HDZ-ovci učili izbornu strategiju sad znate odgovor. Ipak, od ovog su veleuma lopovluka vjerojatno mnogo učili i SDP-ovci. El Jeffe je organizirao Sajam mira i bratstva na kojem je svoju kćer proglasio princezom, a na događaj, koji je trajao cijelu godinu dana, spiskao je trećinu nacionalnog budžeta. A mi dižemo halabuku oko rođendana Marine Lovrić Merzel.

Da je utjecao na generacije modernih hrvatskih političara vidljivo je iz njegovog ogromnog talenta za nepotizam. Nije problem što je sina proglasio pukovnikom, nego je problem što mu sin u to doba nije bio u stanju ni sam guzicu brisati, a kamoli upravljati vojskom. Al eto, barem četverogodišnjem sinčiću više nije trebao kupovati u to doba skupe figurice vojnika, što mu je sin uzvratio kvalitetnom vojnom karijerom te je već s deset godina napredovao u čin generala.

Pošto nije bilo HEP-a ili nekog nadzornog odbora da je zgodno uvali, Trujillo je ženu proglasio piscem i filozofom te je kandidirao za Nobelovu nagradu za književnost. Na nesreću, između njegove žene i Nobelove nagrade ispriječila se činjenica što je ova bila nepismena pa, shodno tome, nikada ništa nije napisala. Jebiga, nije Nobelova nagrada diploma u Mostaru pa da je može dobit svatko.

Osim ovih posebnosti, El Jeffe je radio i ostale stvari kao i drugi diktatori: sve što je mogao imenovao je po sebi, a njegovu božansku stranu trebale su propagirati i crkve frazom „Bog na nebu, Trujillo na zemlji“. Ubijen je u zasjedi 1961. godine, nakon gotovo 31 godinu korištenja države za svoje bolesne ideje. Je li se nakon toga crkvom proširila fraza ”Bog na nebu, Trujillo isto” nije poznato.

Idi Amin Dada – Uganda

Jedna od fascinancnijih scena priloženog dokumentarca je kada vojnici pred predsjednikom vježbaju skakanje iz padobrana skačući iz drvene kučice visoke tridesetak centimetara.
Jedna od fascinancnijih scena priloženog dokumentarca je kada vojnici pred predsjednikom vježbaju skakanje iz padobrana skačući iz drvene kučice visoke tridesetak centimetara.

Iako je vjerojatno bilo i puno maštovitijih luđaka od njega, Idi Amin na ovoj listi je isključivo radi izvrsnog dokumentarca s njim u glavnoj ulozi. U spomenutom dokumentarcu, kojeg je napravila grupa francuskih studenata, izbliza je vidljivo o kakvom se luđaku radi, a da nisu grozne, scene u kojima gladni i neuhranjeni stanovnici Ugande doniraju živu stoku da je Idi Amin pošalje kao humanitarnu pomoć Englezima, bile bi smiješne.

A upravo su Englezi iz nekog razloga bili trn u oku ovog kompletnog idiota koji je vladao od 1971. do 1979. Barem dok ih nije vojno pokorio. Da, Idi Amin Dada 1977. javno je obznanio da je pokorio Britansko Carstvo, a da sve bude službeno i legitimno, sebe je počastio titulom CBE (Conquer of British Empire). Uspjesima protkan život, Idi Amin utkao je u svoju titulu koja je glasila: Njegova Izvrsnost, Doživotni predjednik, Maršal Al Hadji Doctor Idi Amin Dada, VC, DSO, MC, Gospodar svih zvijeri na zemlji i riba u moru te osvajač Britanskog Carstva, generalno u Africi i pojedinačno u Ugandi

S vremenom je postao poznat i kao posljednji kralj Škotske, a govorkanja o kanibalizmu nikad mu nisu dokazana. Uskoro nakon što je došao na vlast, potjerao je sve Azijate, navodno zbog neuzvraćene ljubavi jedne Azijatkinje iz mladosti, što dokazuje da je imao i romantičnu stranu. Nakon proganstva 1979. godine bježi u Saudijsku Arabiju. Umire 2003., a o njemu je još za života snimljeno filmova. 2006. godine snimljen je Posljednji škotski kralj u kojem su se i mlađe generacije mogle upoznati s ovim vanserijiskim idiotom, a mi vam ipak preporučamo originalni dokumentarac koji donosimo u prilogu, a koji pokazuje svu nadarenost ovog bolesnog uma.

Francois Duvalier, Haiti

Poznatiji kao Papa Doc, Francois Duvalier vladao je Haitijem do 1971. godine. Jedno od njegovih značajnijih djela svakako je prilagodba Očenaša lokalnim uvjetima. Ne treba posebno ni naglašavati da je u njegovoj verziji Očenaša on bio Bog, a molitva je počinjala, dopustite mi slobodan prijevod, „Papa Doče naš, koji jesi u Nacionalnoj palači doživotno…“

Iako je od kršćanstva posudio Očenaš, Papa Doc je bio cijenjeni voodoo vrač te je u drugoj polovini šezdesetih javno priznao da je upravo on osobno kriv za smrt Kennedya nakon što je na njega sručio voodoo kletvu. Da potpuno pogazi ponižene Amere, osim što im je ubio omiljenog predsjednika, Papa Doc je poslao posebne izaslanike na Kennedyev grob da pokupe zrak oko njega nakon čega je vladar Haitija postao i vladarem Kennedyeve umrle duše.

Godine 1959. nakon srčanog udara završio je u devetsatnoj komi koja mu je izazvala ogromnu štetu na mozgu, iako nikada nije objašnjeno kako je njegov mozak uopće mogao biti oštećen više nego što je već bio. U svakom slučaju, nepovjerljiv kao svaki diktator koji drži do sebe, Papa Doc je nakon nekog vremena dao uhititi svog zamjenika, Clementa Barbonta optuživši ga za pokušaj ubojstva. Nakon što ga njegovi ljudi nisu našli, obavijestili su Papa Doca s obrazloženjem da vjeruju kako im je Barbon pobjegao jer se pretvorio u ogromnog crnog psa, jer što bi drugo čovjket napravio kad bježi nego se pretvorio u ogromnog crnog psa.

Naravno, u lovu na odbjeglog Barbonta došlo je do kolateralnih žrtava jer je, prevencije radi, Papa Doc dao pobiti sve crne pse u državi. Nakon pomora pasa pojavio se i Barbont koji, evo neočekivanog obrata, nikada nije postao pas. Od Barbonta Papa Doc je zadržao samo njegovu glavu da bi mogao, zlu ne trebalo, kao priznati vrač komunicirati s pokojnikom.

U nedostatku bolje zabave, 1961. godine raspisao je prijevremene izbore. U dramatičnoj izbornoj noći objavljeno je da je Papa Doc dobio sto posto glasova. Umro je 1971. godine, u dobi od 65 godina, što je mnogo više nego doživi većina od njegovog gladnog naroda.

U sljedećem nastavku pročitajte biografije najluđih od najluđih: Saparmurata Niyazova Turkmenbašija, te njegove ludosti, Kim Jong Ila.

Izvor: Cracked.com ; Wikipedia

Razveseli nas klikom:

0 comments