NOVI REZOVI Zbog štednje Vlada u državnim tvrtkama zabranjuje zapošljavanje ispod trećeg koljena

Ukoliko se u Saboru izglasa novi prijedlog kojeg potpisuje minisar rada Mirando Mrsić, od jeseni će se u državnim tvrtkama, kao i tvrtkama lokalne samouprave moći zapošljavati rođaci, ali isključivo oni do trećeg koljena bilo po majki ili ocu. Sabor će o ovom prijedlogu glasati na prvoj sjednici poslije ljetne stanke, odnosno posljednjoj sjednici prije božićnih praznika, početkom studenog.

Reakcije na ovaj prijedlog su prilično oprečne. Dok neki smatraju kako je u redu ograničiti zapošljavanje rodbine i , tu i tamo, zaposliti nekoga zbog dobrih referenci, drugi smatraju kako će ovaj zakon dugoročno naštetiti široj gospodarskoj slici Hrvatske. Naime, boje se neki i ne bez razloga, da bi ograničavanje zapošljavanja daljnih rođaka moglo biti ozbiljan udarac ionako posrnulom hrvatskom stočarstvu.

„Ovaj zakon je loš i loše će se odraziti na brojnim poljima. Primjerice, običaj je da se rođaka koji te zaposli počasti sa dva tri janjca, a prema nekim podacima gotovo polovica prodane janjetine odlazi na čašćenje rođaka na funkciji“, za hrvatsko stočarstvo strahuje jedan zastupnik koji je želi ostati anoniman bojeći se da će se, ukoliko ovaj zakon prođe, cjelokupno hrvatsko stočarstvo svesti isklučivo na svadbe, mlade mise, krizme i nalivanje teraca na Jadranu.

Osim isključivo gospodarskih pitanja, ovaj zakon provlači i brojne polemike. Tako, primjerice, ubuduće neće biti moguće da obiteljski ručak ujedno bude i sastanak uprave pa se javlja pitanje na koji će se način obiteljski ručkovi direktora ubuduće financirati iz državnog proračuna.

Prijedlog zakona za sada ne govori ništa o zapošljavanju supružnika i djece, pa se pretpostavlja kako će se to moći vršiti neometano kao do sada.

Neki pesimisti predviđaju da bi se usvajanjem ovog zakona mogao povećati broj svađe među rodbinom jer više neće biti nikakvih mehanizama koji bi rođake držali jedne uz druge, ali o tome, tvrde u Ministarstvu rada, bit će više priče jednom kada zakon bude doveden na glasanje.

Razveseli nas klikom:

0 comments