Vodoinstalater Marko zaradio opomenu pred otkaz jer zbog puknuća cijevi nije stigao asistirati na operaciji transplantacije bubrega

Istog dana iz KBC-a Split objavili su kako su otkazane sve operacije u rujnu jer su iz sindikata čistačica i domara zatražili plaćanje prekovremenih sati provedenih u operacijskim salama.

Nova afera potresa već ionako ozbiljno uzdrmano hrvatsko zdravstvo. Naime, nakon otkrića slučaja iz bjelovarske bolnice, gdje je spremačica asistirala prilikom operacije amputacije noge pacijenta, javio se i vodoinstalater iz KBC-a “Sestre milosrdnice”, koji već nekoliko godina asistira na Neurokirurgiji, te noćni čuvar i pomoćna radnica u kuhinji iz osječke bolnice, koji su prisiljeni pisati nalaze magnetne rezonance i color dopplera.

Danas su se, pak, otvorenim pismom ministru zdravstva dr. Siniši Vargi obratile spremačice i domar KBC-a Split.

“Ne želimo više obavljati poslove za koje nismo ni adekvatno plaćeni, ni obrazovani, ni odgovarajuće materijalno opremljeni”, kaže se u pismu. “Kolektivnim ugovorom jasno su propisani poslovi spremačice, stolara, domara i ostalih pomoćnih radnika u zdravstvu. Oni ne obuhvaćaju preglede i operiranje pacijenata, niti pisanje specijalističkih nalaza”, navodi se daljeu pismu.

“Čišćenje krvnih žila nikako ne može biti tretirano jednako kao i čišćenje zahoda. Za čišćenje zahoda potrebne su malo deblje rukavice od onih koje se koriste u operacijskoj dvorani. A u praksi smo se uvjerili da sredstva koja koristimo za čišćenje zahoda, kod čišćenja krvnih žila uopće ne djeluju”, elaborira se dalje u pismu koje je iz nekoliko razloga zgrozilo cjelokupnu hrvatsku javnost.

Mate Perišić, glavni stolar splitskog KBC-a, također se pridružio inicijativi kolega i neće više asistirati na operacijama na Ortopediji. Kako će se postaviti kuhari, vodinstalateri i perači posuđa, trenutno raspodijeljeni na medicinskim poslovima od Neonatologije do Kardiokirurgije, ostaje za vidjeti.

Zbog ove odluke ogorčenih djelatnika patit će prije svega pacijenti. Tako saznajemo da su sve operacije za rujan u KBC-u Split otkazane, kao i neki specijalistički pregledi, a čitavu priču navodno je pokrenuo splitski vodoinstalanter Marko Zeljković koji je zbog puknuća cijevi propustio asistirati na dvije transplatacije bubrega i jednom zahvatu instalacije trostruke premosnice.

Za komentar smozamolili dr. Paula Koljača, sanacijskog upravitelja splitskog KBC-a:

“Tužno je što se nerealni zahtjevi skuhani u sindikalnoj kuhinji opet obijaju o glave pacijenata. Situacija u zdravstvu je takva kakva jest, i moramo joj se prilagoditi. Novaca za otvaranje novi hradnih mjesta liječnika i medicinskih sestara jednostavno nema, pa smo se morali okrenuti unutrašnjim resursima. Neracionalno je da spremačice, nakon što su oribale zahode i podove, sjede besposlene, dok nam ordinacije i operacijske sale stoje prazne, a pacijenti čekaju na preglede i operacije”, smatra dr. Koljač, kojeg smo upitali i kakvo je stanje s listama čekanja u splitskom KBC-u.

“Upravo angažmanom nemedicinskog osoblja na medicinskim poslovima smanjili smo liste čekanja na preglede i operacije za čitavih 0,2 % u proteklih šest mjeseci, uz tek neznatno povećanje stope smrtnosti s 92% na 97%. Vjerujem da ćemo trenutne nesuglasice uskoro riješiti, te da će se spremačice, kao i domar i stolar, uskoro vratiti u operacijske sale i ordinacije, na oduševljenje pacijenata i njihove rodbine”, optimističan je dr. Koljač.

Bude li tako, pacijent još dugo neće znati što se događa na operacijskom stolu i oko njega onog trenutka kad ga anesteziolog (ili kuhar, prodavačica na koisku, noćni čuvar?) uspava.

Ovu vijest poslala nam je čitateljica Maja, zašto ne bi i ti napisao nešto i pohvalio se roditeljima koji neće razumijeti što tu točno ima za pohvaliti se? Uskličnik mreža traži suradnike! Plaćamo bolje od Todorića i lošije od većine drugih. Više detalja pročitaj ovdje.

Razveseli nas klikom:

0 comments