Alarmantni podaci: Broj nezaposlenih u Hrvatskoj do 2019. mogao bi dostići broj onih koji ništa ne rade

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje objavili su prošlog tjedna kako se broj nezaposlenih osoba nakon dvomjesečne pauze popeo na više od 300.000. Premijer Zoran Milanović komentirajući ovaj negativan trend najavio je kako SDP planira na vlasti provesti još barem jedan mandat, a stručnjaci upozoravaju da bi, ako ga preživimo, broj nezaposlenih u najcrnjem scenariju mogao doseći broj onih koji ništa ne rade.

– Brojke su veoma jasne. Ako uspiju monetizirati autoceste mogućnosti za uhljebljenje bit će značajno umanjene. Sadašnje procjene govore da bi u drugom mandatu SDP-ovci u raznim državnim uredima mogli uhljebiti sramotno niskih 120.000 tisuća ljudi, dok bi njihov ekonomski program u istom razdoblju bez posla ostavio barem troduplo više – izjavio je za Sprdex ekonomski stručnjak Srećko Jakovina.

Prema trenutnim podacima, u Hrvatskoj ne radi oko 600.000 ljudi, uključujući ministre, dok je nezaposleno nešto više od 300.000 građana.

– Terminologija jest pomalo zbunjujuća. Groteskno je kada se nekoga uhljebi u državnoj upravi reći da je zaposlen. A sa druge strane nije ni nezaposlen pa je termin “zaposlen bez posla” najbliži istini. Sve u svemu, broj ljudi koji ništa ne rade trebao bi se spojiti već 2019. godine, a nije isključeno da se to dogodi i ranije ukoliko Milanović bude pokušavao sprovesti još neku reformu koje su do sada u pravilu koristile jedino bankarskim kućama od kojih Vlada posuđuje novac – pesimističan je naš izvor.

Razveseli nas klikom:

0 comments