Izbjeglice koje su krenule pješke prema Zagrebu stigli 4 sata prije onih koji su išli vlakom

Gotovo deset tisuća izbjeglica iz Sirije, Iraka i Afganistana prešlo je od srijede ujutro hrvatsku granicu te se svim silama pokušavaju dočepati ozbiljnih europskih zemalja poput Austrije i Njemačke. Prema informacijama kojima raspolaže Reuters, izbjeglice su bijeg iz ratom pogođenih zemalja tempirale kako bi u Hrvatsku došle dva mjeseca prije izbora i tako iskoristile jedini period u četverogodišnjem razdoblju u kojem SDP-ova Vlada nešto radi.

U samo jedan dan za izbjeglice su tako organizirani prihvatni centri, liječnička skrb, a za umorne i gladne Sirijce organiziran je čak i prijevoz vlakovima do Zagreba.

Prema prvim vijestima s terena, u Hrvatsku je do četvrtka u podne ušlo oko 30 tisuća izbjeglica, a jedan dio njih neposredno nakon prelaska granice u Vukovaru je naletio na raspravu dvojice HDZ-ovaca o ćirilici te se zaputio natrag u Siriju.

Oko osam tisuća najhrabrijih nastavilo je svoj put prema Njemačkoj. Jedan dio ukrcan je u HŽ-ov vlak koji je do Tovarnika iz Zagreba krenuo kad i oni iz Sirije, dok se ostatak izbjeglica prema glavnom gradu Hrvatske zaputio pješke.

– Od Damaska do Tovarnika šetao sam 120 dana, jedva sam dočekao da malo odmorim i provezem se vlakom. Preveslao sam Mediteran na automobilskoj gumi, ali ovo je nešto najstrašnije što sam doživio. Dva kilometra od Tovarnika provirio sam kroz prozor i skoro mi je glavu otkinuo jedan jureći pješak – izjavio je za Sprdex Ahmad Al-Bashi koji je u Zagreb stigao četiri sata nakon bolesne bake koja je iz Tovarnika krenula pješke, a putem su ga prestigli brojni sunarodnjaci, dva balona od sapunice i jedna SDP-ova gospodarska reforma.

Mi za razliku od Kovača znamo što radimo. Nagradi nas lajkom na Facebooku.

 

Razveseli nas klikom:

0 comments