Opasni zika virus stigao u Hrvatsku, stručnjaci umiruju javnost: Hrvati su imuni, virus napada mozak

Izrazito opasni zika virus, obavijestila je danas Svjetska zdravstvena organizacija, nakon Južne i Sjeverne Amerike zabilježen je i u Hrvatskoj! U ovim trenucima nije sasvim jasno kako je virus stigao u našu zemlju, no stručnjaci upozoravaju kako treba biti izrazito oprezan.

Druga dobra vijest je da se virus s čovjeka na čovjeka prenosi seksom, što znači da za tebe nema opasnosti
Druga dobra vijest je da se virus s čovjeka na čovjeka prenosi seksom, što znači da za tebe nema opasnosti

– Zaraza zika virusom za sada je bila lokalizirana u dvije Amerike, a zabilježili smo i nekoliko slučajeva u Australiji. Nismo sasvim sigurni kako je zika stigla u Hrvatsku. Trenutno provjeravamo sve Hrvate koje su u posljednje dvije godine boravili u Brazilu, a čini se da bi nulti pacijent mogao biti Dario Srna kojeg su više puta izboli komarci dok je statirao na desnom boku tokom Svjetskog prvenstva. Drugi igrači su sigurni, komarci napadaju samo nepokretne mete – izjavio je za Sprdex Emilio Guillermo iz WHO-a.

Prema prvim informacijama, zaraze virusom zabilježene su u Splitu i Zagrebu, a nakon početne panike stručnjaci su ipak značajno spustili stupanj opasnosti.

– Kao što vjerojatno znate, virus je izrazito opasan jer smanjuje mozak. Ali, onda smo došli u Hrvatsku i vidjeli da je to narod koji je dva puta za premijera birao Sanadera, kojem najveći grad vodi Bandić, a drugi najveći Kerum pa Baldasar, koji u većini podržava Zdravka Mamića, koji je Živi zid doveo u Sabor, koji čita “24 sata”, koji gleda “Tvoje lice zvuči poznato”, koji glasa za Karamarka, koji vjeruje da je Milanović možda sposoban, koji lajka Kolindine fotografije na Facebooku, kojem Ivan Dečak bira nove glazbene zvijezde… Pa što se njima ima smanjiti? – upitao se Guillermo koji će šefovima u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u popodnevnim satima predložiti da se po prvi puta u povijesti čitav narod proglasi imunim na neki virus.

 

Razveseli nas klikom:

0 comments