Vlada organizira reality show ”Hrvatska traži ministra”

U Hrvatskoj se s velikim nestrpljenjem očekuje prvi u potpunosti transparentni izbor javnog djelatnika.

HSP? Kakav HSP? Moj otac je bio partizan!

ZAGREB – Iako se svaka prava hrvatska Vlada zgrozi na sam spomen ideje javnog natječaja, čini se da je rapidni pad popularnosti aktualne ministre i premijera natjerao na dosad nezabilježen politički manevar.

Ponukani nedavnom ostavkom ministra Komadine, nakon rekordnih 216 minuta na dužnosti, uži kabinet vladajuće koalicije odlučio se za izbor novog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture na način koji će biti ne samo transparentan već i potpuno javan. Ova vijest došla je kao nemali šok svim poznavateljima političkih prilika u Hrvatskoj, a posebno su zgrožena tri člana SDP-a koji svakodnevno joggiraju s premijerom Milanovićem i koji su se, po ustaljenoj praksi, smatrali logičnim kandidatima za ispražnjeno ministarsko mjesto.

No, na njihovu nesreću, vodeći ljudi Kukuriku koalicije odlučili su se izbor novog ministra na način koji bi trebao zaustaviti negativni trend pada povjerenja građana, a ako je suditi prema potrebama za televizijskim šundom prosječnog Hrvata, lako je moguće da taj trend u samo nekoliko tjedana postane pozitivan.

Naime, glasnogovornica Vlade, Ivana Grljak, potvrdila je rano jutros kako od sljedećeg tjedna na HRT-u počinje emitiranje reality showa ”Hrvatska traži ministra” u kojem će sudjelovati 50 kandidata iz čitave Hrvatske. Sudjelovati mogu svi građani Republike Hrvatske stariji od 18 godina koji imaju člansku iskaznicu SDP-a, HNS-a ili IDS-a.

Koristi od ovakve odluke Vlade biti će višestruke. Kao prvo, očekuje se povećanje gledanosti 1. programa HRT-a za 400%, a troškovi realizacije showa biti će isplaćeni putem reklama. Drugo, očekuje se oko 200.000 novih uhljeba u strankama Kukuriku koalicije te isti toliki pad u članstvu HDZ-a. Najpoznatiji politički prebjeg u Hrvata, Miroslav Tuđman, navodno je već podnio zahtjev za članstvom te, nakon što je promijenio oko 750 marginalnih stranaka na desnici, od ovoga trenutka kreće u osvajanje političke ljevice i brojke od 1000 stranaka koje je svojim djelovanjem upropastio.

Iako informacije iz Vlade cure na kapaljku, ipak se neslužbeno doznaje kako će se kandidati showa ”Hrvatska traži ministra” natjecati u nekoliko kategorija: laganje 1 na 1, laganje 1 na 2, laganje 1 na 1000 i, u velikom superfinalu, laganje u oči čitavoj naciji. Također, kandidati će morati ponuditi odgovore na škakljiva pitanja poput ”Zašto je prodaja prirodnih bogatstava naš nacionalni interes?”, ”Kako PDV od 42% zapravo povećava vaš standard?”, ”Zašto je rast cijene goriva u interesu svih građana RH?”.

Da stvari ne teku previše glatko, pobrinut će se i kategorija ”Najbrža laž” u kojoj će svaki od kandidata imati samo 5 minuta da tvrtki za proizvodnju stočnog gnojiva osigura pobjedu na javnom natječaju za izgradnju željezničke infrastrukture do Dubrovnika koja nikad neće biti napravljena.

Osim provjere kvaliteta generalnih političkih vještina, provjeravat će se i poznavanje svih afera iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, a bonus bodove će dobiti svaki kandidat koji u istoj emisiji obeća pa zatim opovrgne izgradnju Pelješkog mosta do kraja godine.

Također, poznat je i sistem eliminacije natjecatelja. Umjesto žirija, kandidate će iz natjecanja izbacivati gledatelji. Svake nedjelje kandidati će biti podvrgnuti detektoru laži, a protiv 4 natjecatelja s najmanjim brojem izrečenih laži USKOK će podignuti imaginarnu optužnicu o kojoj će se kandidati očitovati pred gledateljima. Najgori lažac, dakle, bit će u dvostrukoj opasnosti.

Generalni sponzor manifestacije bit će mađarski MOL, a korumpiranost novoizabranog ministra osiguravat će Konzum.

Razveseli nas klikom:

0 comments