Iskaže li se sudstvo oslobađajućom presudom Berlusconiju, Italija bi mogla postati prva zemlja sa statusom kandidata za pristupanje Balkanu

Trenutno najmanje šanse za pristupanjem ima Njemačka te je izvjesno kako neće uspjeti pristupiti Balkanu prije nego što bude potpuno uništen neizbježnim novim ratom.

Ukrađevina je specifičan oblik ušteđevine do koje se ne dolazi radom na poslu, već radom na prijateljstvu s političarima

EUROPA – Kao što smo vas prije nekoliko mjeseci ekskluzivno obavijestili, uslijed pritisaka izazvanih financijskom krizom većina građana u zemljama Europske unije izrazila je želju za pristupanjem Balkanu. Od tog vremena pokrenuli su se mnogi kotačići te je otvoreno preko 40 poglavlja predpristupnih pregovora. Danas su hrvatska, srpska i bosanskohercegovačka delegacija posjetile zemlje članice EU i, prema prvim informacijama, izrazito su nezadovoljni brzinom nazadovanja nužnog za usklađivanje Europe s balkanskim standardima.

Prve probleme delegacija je zabilježila, sasvim očekivano, u Njemačkoj.

„Iz Munchena u Berlin smo putovali vlakom. Njemačka je, naravno, po pitanju infrastrukture miljama daleko od balkanskih standarda, ali ono što smo doživjeli bilo je nedopustivo. Čitavim putem putovali smo brzinom od preko 130 km/h, nisam dovršio ni sportsku sekciju der Spiegela, a već smo bili na odredištu. Vlak nijednom, ponavljam, nijednom nije kamenovan od srednjoškolaca koji se igraju na pruzi, sjedala su imala numerirana mjesta, do nas je sjedio nekakav crni imigrant prema kojem se kondukter odnosio s poštovanjem da dalje ni ne nabrajam“ negativnu ocjenu Njemačkoj tumači Bruno Kovač, inženjer HŽ-a, koji je poslovni put na zapad iskoristio da povede ženu, tri sina, njihove žene kao i sinovog kuma sa suprugom i djecom, naravno, o trošku države.

Javna uprava u znatnom dijelu EU-a još je u boljem stanju. „Došli smo u Pariz i pozvani smo na poslovni sastanak. Odveli su nas u neku salu sa stolom i puno stolica. Zvali su je konferencijska sala. Pitao sam: „Pa dobro, gdje su pršuti, vino, janjetina?“. Parižani su me gledali u čudu. Da ne govorim da je njihov izaslanik vješto baratao našim jezikom, umjesto da samo glupo klima glavom kao kad nama dođe francuska delegacija“ prestravljen je Denis Aligić, povjerenik za proširenje Balkana, koji smatra da će ratifikacija sporazuma za priključivanje Francuske Balkanu biti odgođena najmanje pet godina.

Da ne bi ispalo kako samo kritiziraju, balkanski izaslanici pohvalili su činjenicu što se, na razini čitave EU, izrazito štite interesi krupnog kapitala.

”Jeste, to je odlično, ali na momente malo prekomplicirano. Pa je li stvarno potrebno da, recimo, imućan čovjek koji je pijan ubio prostitutku isplaćuje milijunsku odštetu obitelji i tako se izvuče iz zatvora? Ponekad se pitam razmišljaju li europski sudovi o tome kako se osjeća krupni kapitalist dok isplaćuje sav taj novac? Što nije jednostavnije odužiti proces 15-20 godina dok prostitutka pardon kurva ne dobije kakvu sidu ili sifilis jer mora raditi duplu smjenu da plati odvjetnika? Je li pametnije da kapitalist tim novcem podmiti još kojeg političara, nego da pola ukrađevine troši svaki put kad učini kakvu sitnu greškicu?” pita se Čedomir Kelemen iz Aginaca, balkanski povjerenik za krivosuđe.

U konačnici, dakle, zemlje Europske unije čeka još dugačak put do pristupanja Balkanu. Najoptimističnije procjene govore da će prva zemlja pristupiti tek kad razina njenog unutarnjeg uređenja dosegne razinu 1900-te godine, čemu je trenutno najbliža Italija, pogotovo ukoliko se njeno sudstvo u narednih nekoliko mjeseci iskaže oslobađajućom presudom Berlusconiju.

Razveseli nas klikom:

0 comments