Linić: ”Osobama bez nekretnina naplatit ćemo porez na zrak”

Autorica ovih redova vrlo lijepo i pristojno nas je zamolila da naglasimo kako ništa od ovog što je napisala ne bi bilo moguće bez vječne inspiracije koje joj u njeno mladenačko srce svakodnevno usađuje njen prijatelj. 

Ovih dana u redakciju nam stiže mnoštvo zabrinutih upita građana. Fama oko poreza na nekretnine uvela je nemir među stanovnike Lijepe naše. Diskriminacija je opet na djelu. Kako je naš ministar Lino Ladić zaboravio na naše stanovnike koji nemaju nikakvu nekretninu, osim ako ne računamo stolice noćnih tramvaja, klupice u parkovima ili pak kartonske kutije. S obzirom na to da se većinom radi o pokretninama koje nisu ni u katastru ni u gruntovnici, upitali smo pomoćnicu ministra kako tome doskočiti. Ona nam je odgovorila: “Postoji jedna stvar koja nas ujedinjuje bez obzira na imovinu. To je zrak. Upravo je u pripremi oporezivanje tog resursa koji svi besramno iskorištavamo.”

Kako nije željela ići dalje u detalje, pokušali smo doći do ministra zaštite okoliša Pijetlovića, međutim on je na službenom dvomjesečnom putu po Karipskim otocima. Stoga nam je njegov pomoćnik dao u ruke Studije utjecaja na okoliš iz 1967. koja je još uvijek aktualna i po njoj se kvaliteta zraka u Hrvatskoj pokazala kao visoko čista. Kako u Slavonskom brodu, tako u Zagrebu i Babinoj Gredi. No, na koji način će se zrak oporezivati, upitali smo gđu. Višnju Šparić iz Porezne uprave. Iako je vrlo zauzeta izradom nove liste dužnika; jer kako kaže ”neki su duboko disali na planinskim proplancima i nisu to prijavili”, dala nam je neke odgovore na naše dvojbe. Tek od 2013.godine će se porez uvesti no neke stavke su već postavljene. Tako članak 1. navodi da će stopa dnevnog unosa zraka po glavi stanovnika biti 1kn.

No veći potrošači zraka poput sportaša i onih koji svakodnevno trče na tramvaj će plaćati 1kn i 10 lipa. Maloljetnici će biti oslobođeni ove pristojbe sve do 18. godine jer tek tada smiju okusiti disanje punim plućima. Manekenke koje ne dišu kada uđu u preuske haljine, dobivat će Agrokorove bonove i po nošenoj reviji imati gratis litru zraka. Najveću glavobolju izradi ovog poreza, zadaju pušači koji ne udišu čisti zrak te ispuštaju mnoštvo CO2, kako se nositi s njima, još nisu dokučili. Također smo zahvalni što naši stanovnici nisu još zainteresirani za let u svemir, jer nastaje problem s eventualnim dodirom s O3 i ozonom u međunarodnim vodama ili ovaj put međunarodnoj atmosferi.

Javljaju i iz HZZ-a da je jedan od novih uvjeta zapošljavanja: koliko litara zraka dnevno udišete. Po principu što manje to bolje, poslodavci već najavljuju reformu te sada neće birati samo po boji očiju nove zaposlenike. Zelena lista i ljubitelji životinja digli su svoj glas jer se ispostavilo da se kućni ljubimci neće oporezivati. Tako nam se javila Ankica (89) koja ima mačku od 16 kila i kaže da ona zimi previše diše tako da njoj malo ostane zraka u hladnoj prostoriji.  Zasada poruka našim čitateljima, ne brinite, svi ćete doći na red! Samo smireno i dišite plitko!

Autorica: Grumpy Mačka

Razveseli nas klikom:

0 comments