PRVA REZERVACIJA? Na plaži u Bolu pronađen češki ručnik iz 76. godine prije Krista

Nevjerojatna vijest stiže nam sa otoka Brača, točnije iz općine Bol na Braču. Naime, sinoć su, prilikom pregledavanja plaža, komunalni redari pronašli čudnovat predmet, koji je na prvi pogled djelovao kao veoma stari i korišteni ručnik.

– Šetali smo po plaži negdje iza ponoći, onako smireno jer nam je to najdraži dio posla, tišina je, nema nigdje nikoga, a i plaža je jako prohodna i ugodna za šetanje jer su manje-više svi kamenčići maknuti sa plaže i stavljeni na ručnike. Nije bilo puno postavljenih ručnika, otprilike 7-8 komada na dvadeset četvornih metara. U jednom trenutku kolega je ugledao nešto nalik starom korištenom ručniku, na prvu smo mislili da je to neki Čeh ostavio ručnik prošle godine kako bi ove imao rezervirano mjesto na plaži’ – rekao nam je jedan od komunalnih redara.

Da stvar nije tako jednostavno, pokazao je sutrašnji dan. Jedan od komunalnih redara je šetao plažom kako bi sa nje maknuo narkomansku opremu koja je na plaži ostala nakon zabave mladeži HDZ-a, te je u jednom trenutku opet naletio na ručnik koji je vidio prošle noći.

– Jednostavno, pod sunčevim svijetlom je izgledao drugačije. Vidjelo se da to nije predmet iz modernog vremena. Djelovao je jako staro, bio je uništen od soli i bijele kreme kojom se Česi mažu kad dođu na more, a pokraj ručnika su stajali još neki jako stari predmeti – rekao nam je.

Nakon niza neobjašnjivih činjenica, komunalni redari su bili prisiljeni pozvati Hrvatsko arheološko društvo, koje je odmah po dolasku potvrdilo da se radi o ručniku koji datira iz 76.godine prije Krista. Također, arheolozi su uvjereni da ručnik pripada osobi češke nacionalnosti. To nam je sa svojom izjavom potvrdio i arheolog Miroslav Tutek:

– Sa sigurnošću možemo reći da se radi o ručniku koji datira iz 76.godine prije Krista. Također možemo potvrditi da je vlasnik bio češke nacionalnosti jer su pokraj ručnika pronađene dvije prazne konzerve graha i jedna prazna tuba paštete, na kojima je utisnut rok trajanja koji seže upravo u navedeno vrijeme.

Nakon opsežnih istraživanja, ručnik i ostali predmeti su prebačeni u Arheološki muzej u Splitu, gdje će se nastaviti sa istraživanjem detalja u vezi pronađenih predmeta, prije svega treba istražiti kako je ručnik preživio 7. stoljeće i dolazak Hrvata na more, koji su, koliko je poznato, tom prilikom micali ručnike starih Ilira i ostalih naroda sa plaža i stavljali svoje kako bi tim činom pokazali svima da ova zemlja mora zauvijek ostati hrvatska.

Autor: T. K.

Razveseli nas klikom:

0 comments

Piše: