Ovo su pjesme na svadbama koje stožer mora hitno zabraniti

Trebala se dogoditi svjetska pandemija opasnog virusa da netko upozori na užase neukusa koje se već stoljećima razvijaju i metastaziraju iz subote u subotu.

Svijet se mijenjao na bolje. Propao je Sovjetski savez, dobilo smo demokraciju, Nutellu i iPhone. Ništa nije isto kao prije, samo su hrvatske svadbe nekako uspjele biti još gore.

S istim setom pjesama.

Kad se već društvo iz Nacionalnog stožera zaštite civila ili HDZ-a, ovisi o situaciji, uhvatilo vlakića i plesanja, to nikako ne može biti kraj.

Ok, s vlakićem najviše gubi onaj jedan šaljivđija odjeven u od znoja prozirnu košulju koji uzme krpu sa stola, obriše znoj s čela i krene u ludu vožnju među stolovima. Zabranjeni su i bliski kontakti na podiju čime definitivno najviše gubi kum i znojni muški prijatelji koji u ekstazi trljaju znojne glave jedan od drugoga urlajući “Umoran sam prijatelju, umoran” dok žene za stolom pričaju o boji govna u nedavno rođenog nasljednika.

Ali nitko se nije dotakao pjesama koje su iste od kad je kralj Tomislav ženio sina.

Ovo su užasi koje hitno treba zabraniti.

Hajde mala dođi u moju sobu

Nema pučke fešte, sveca zaštitnika, ribarske noći, svadbe ili čobanijade zadnjih evo već 40-ak godina da se barem jednom nije zavrtio ovaj naporni poziv na snošaj. Snošaj je davno završio. Njegovi akteri su toliko stari da i ne želimo zamišljati kako taj snošaj izgleda. Raspala se i država, Ljubljana je sad inozemstvo. No, ovaj horor je nekako ostao na svim playlistama. I, kako izgleda, preživjet će koronu.

Ne spavaj mala moja

Još jedan iz plejade besmrtnih horora koji, što je najtužnije, odgovara ovom vremenu. Stih “a onda odoh plesat sam” je nešto što će Capaka i Markotićku izuti iz cipela. Kakve smo loše sreće, ovo na kraju možda i postane himna ovog vala korone.

Proud Mary

Kako, kad i zašto je ova pjesma postala hit na balkanskim svadbama, nije poznato, a nije više ni bitno. Jednom kad je tamo došla, tu je .i ostala.

“Proud Mary keep on burnin’ Rollin’, rollin’, rollin’ on the river”, često su jedino strano što bend zna odsvirati, a gosti otpjevati. Ono malo gostiju koje ova vrsta glazbe zanima. Onima koji više vole Stavorsa i Bulića, dakle 90 posto pira, ova pjesma služi da se odu popišati.

Večeras je naša fešta

Jeste li ikad bili na svadbi koja nije bila najbolja ikad? Problem je kod pireva što ti nikad nitko neće reći da je bilo loše. Svaka mlada je najljepša, svaka svadba je najbolja ikad, a to ova pjesma i potvrđuje.

Mi plešemo

Još jedan od vječnih užasa koji je uspio u čobanskom prepjevu ispasti još gori. Ne dođe drugi put refren da se netko ne sjeti “Mi plešemo” prepjevati u “Mi pijemo cijeli dan i noć”, na opće oduševljenje svih prisutnih i na prepričavanje onima koji su imali tu sreću da ne budu pozvani.

Zenica Blues

Priča o ubojstvu ženinog ljubavnika već tridesetak godina dominira po hrvatskim svadbama. Tako se uz avanture Hakije koji je krečo tuđu ženu pa mu presudila čakija desetljećima radosno cupka u pauzi između Grdovića i Stavrosa.

Kokolo moj

Ovaj hit “prašnjav ali dragi” dokrajčit će svaki umjetni kuk kojeg već nije iz ležišta izbacio vlakić. Na ovo se diže i ona mrzovoljna, neudana tetka koja cijelo vrijeme gunđa i ogovara. Pjesmu je čula na maturalcu u Nišu prije trideset i kusur godina. E da je onda znala da će konobar biti zadnja osoba koja će je pitati, odmah bi mu dala…

Broji Ane dane noći

Je li Ane dočekala svog odbjeglog pomorca, lajtmotiv svake dalmatinske pisme ikad, ne znamo. Ali znamo da evo već pola stoljeća brojimo i čekamo s Anom.

Otvor ženo kapiju, man’se očenaša, evo mene i mojih pajdaša

Svadba bez bar jedne slavonske je kao ljeto bez Čeha na Velebitu u sandalama. Makar, ruku na srce, nikad nismo shvatili što pjeva tko li već ovo pjeva. Valjda ovo i nema pjevača, pjeva je svatko.

“Otvor ženo kapiju, man’se očenaša, evo mene i mojih pajdaša” – ono kad zatvori kafana pa pijan zoveš ekipu da ti jebu ženu

Razveseli nas klikom:

0 comments