PRIJELOMNA VIJEST: Otkrivena pjesma Tončija Huljića koja nije plagijat!

Tim muzikologa sa Zagrebačkog instituta za istraživanje ruda i gubljenje vremena jutros je uspio u nečemu što je stručna javnost već par desetljeća smatrala nemogućim. Nakon dugih analiza, uspjeli su pronaći pjesmu Tončija Huljića koja nije plagijat ni jedne poznate pjesme.

Ovo epohalno otkriće u glazbenoj zajednici prestavlja ekvivalent pronalasku Svetog Grala i rušenje jednog od neupitnih aksioma. Kao što je nemoguće putovati brzinom većom od brzine svjetlosti, pronaći jugoslovenski film u kome ne glume ni Bata Živojinović ni Ljubiša Samardžić, pogledati reklamu za pivo bez Renea Bitorajca ili otkriti ostatke dostojanstva kod službenika HNS-a – isto tako se dosad vjerovalo da ne možete pronaći Huljićevu pjesmu koja nije plagijat.

– “Kako je došlo do ovog otkrića?”
– “Ovaj uspjeh možemo zahvaliti našem najboljem testeru Hamidu, kurdskom izbjeglici koji od prošle godine radi u našem odjelu. Dugo je živio na potezu od Turske do Grčke i zna kompletnu regionalnu diskografiju napamet. U svakoj Huljićevoj pjesmi bez greške bi prepoznao neki od tamošnjih tursko–grčko–talibanskih hitova, ali kad je rekao da ovu ne zna, znali smo da je to to. Isti tren smo nazvali Huljića i rekli mu: “Tonči, nije da sve tvoje pjesme nisu takve, ali tek sad imaš pjesmu koja stvarno ne liči ni na što.” – kaže Stjepan, šef odjela.

Najpoznatija engleska kladionica William Hill u svojoj je ponudi na mogućnost pronalaska ovakve pjesme nudila koeficijent 35.850, što je gotovo jednako koeficijentu da Dinamo prođe skupinu u euro natjecanju.  Međutim, nijedan hazarder nije to stavio na listić,

“Mnogo testera s odjela, pokoj im duši, godine su provodili na poslu slušajući albume Magazina, Jole i Jelene Rozge; nikad se nije dogodilo da nisu prepoznali melodiju nekog hita upakiranu u brutalni balkanski folk dance aranžman. Već smo gotovo izgubili nadu, a onda se pojavio Hamid.”

– “Kako ste došli do njega? “
– “Nakon što je uhvaćen sa svojom grupom pri pokušaju ilegalnog prelaza granice, čekao je u prihvatilištu deportaciju. U postaji je svirao Narodni radio i primjetili su da Hamid prepozna svaku pjesmu i pjeva je na nekom čudnom jeziku. Naš poznanik koji radi tamo odmah nas je pozvao, tako da smo Hamidu obećali dozvolu boravka ako bude radio za nas.
Ostali iz njegove grupe nisu bili te sreće, došao je Zdravko Mamić i odveo ih u Dinamo.”

Ohrabreni ovim uspjehom, u narednoj godini članovi odjela će pokušati ostvariti isti rezultat pažljivo pregledavajući pjesme iz diskografije Prljavog Kazališta.

autor: John Blennon

Javi se i ti idejom ili člankom. Ako ne to, barem podrži naš rad lajkom na našu FB stranicu

Razveseli nas klikom:

0 comments