U opticaj puštene lažne novčanice od 1000 kuna; policija moli oba vlasnika sporne novčanice da provjere svoj primjerak

Zagrebačka policija na poziv Hrvatske narodne banke uputila je upozorenje javnosti o tome kako se pojavila krivotvorena novčanica od tisuću kuna. „Molimo oba vlasnika sporne novčanice da budu na oprezu, originalnu novčanicu prepoznat ćete po vodenom žigu s logom HDZ-a na Starčevićevu laktu“, upozoravaju iz zagrebačke policije.

Novčanica od tisuću kuna posljednjih je godina postala pravi urbani mit. Prema legendi, u devedesetima se s jednom takvom novčanicom moglo kupiti tisuću tvornica, a obitelj kroz čije bi ruke prošla postajala bi jedna od famoznih dvjesto obitelji.

„Nažalost, ne možemo otkriti gdje prestaje povijest, a gdje počinje legenda“, govori nam Hrvoje Klasić sa Filozofskog fakulteta, stručnjak za mitologiju privatizacije.

Novčanice od tisuću kuna prema broju ukazanja na drugom su mjestu, odmah iza Gospe. Prema posljednjem istraživanju samo 7% građana vjeruje u postojanje ove mitske novčanice što je za tri posto manje od građana koji vjeruju u postojanje reformi (10%), ali za pet posto više od broja građana koji vjeruju da bi Milanovićeva vlada mogla nešto napraviti sve da im se da vlast na tisuću godina. U sposobnost Milanovićeve vlade da naprave bilo šta pozitivno vjeruje samo dva posto građana, što su, procjenjuje se, svi Milanovićevi ministri i svih četrdeset glasača HNS-a.

Razveseli nas klikom:

0 comments