Američki filmovi vs Život u Hrvatskoj: Razgovor za posao

Američki film

Nakon četiri nezaboravne i lude godine pune ludih tuluma, alkoholnih koma neobaveznog seksa i idiličnih božićnih posjeta obiteljskoj kući napokon si odrastao. Mlad i željan novih životnih i financijskih avantura stižeš u New York.

Novo odijelo, frizura nagnuta u desnu stranu i tipični newjorški žuti taksi. Tvoje odredište je neboder na Manhattanu.

Pogođenom kombinacijom humora, profesionalnosti, preporuka fakultetskih profesora i ozbiljnosti rasturiš na razgovoru komisiju.

“Možeš li početi ujutro”, pita te CEO velike odvjetničke kuće u kojoj ćeš za samo deset godina već postati partner i oženiti tajnicu koju osokoljen razgovorom odmah prvi dan pozivaš na kavu.

Život u Hrvatskoj

Fascikla sa molbama za posao koje si poslao od kada si diplomirao deblja je od obraza Bože Petrova. Već si na pragu tridesete, a radnog iskustva i znanja imaš toliko malo da bi mogao biti SDP-ov ministar.

Tvoje znanje magistra filozofije i bakalara poljske književnosti u privatnom sekotru traženo je poput albuma El Bahatlija na torrentima. S vremenom si sve probao – ići legalno ili preko veza koje su se pokazale nestabilnijima i lošijima od veza Jennifer Anniston. Sav u očaju, odlučio si otići mimo zakona i postati lopov, pljačkaš i prevarant te se učlanjuješ u HDZ kad već HNS nije na vlsti.

Nakon što si po stranačkim podružnicama u rodnoj Dalmatinskoj zagori podijelio više pršuta nego Linić ovrha spreman si za natječaj na radno mjesto u državnoj agenciji koje je na unutarstranačkoj fašničkoj lutriji osvojila upravo tvoja stranačka podružnica.

“Samo reci da mene znaš”, govori ti tvoja referenca kojemu od pšuta što si mu poklonio podbradak visi u zraku kao Kalmeti optužnica.

… “Pozdravlja vas don Mijo”, kažeš tročlanoj komisiji, debelom brki podrijetlom iz tvog sela, njegovoj ženi i sinu.

“Dobri naš don Mijo”, oduševljena je tvojim interjvuom komisija. Ipak, za posao će te morati dodatno pitati.

“A što je sa Petrom od pokojne Marice”, eliminacijsko pitanje postavlja komisija.

“A eno ga, doli je zamjenik šefa voznog parka u Vodovodu. Kaže mi da vas puno pozdravim”, rasturaš odgvorom.

“A dobri moj Pere. Od Oluje ga nisan vidija, jel mu još služi onaj frižider šta smo ga u Kninu nabavili”, pita te šef povjerenstva.

“E to vam ne znam”, nespremnog te dočekalo pitanje. Srećom, ostali protukandidati, sedmorica osoba s doktoratom, ali bez stranačke iskaznice, nisu znali ni za don Miju, a kamoli za Peru iz Vodovoda što ti je dovoljno za posao. Sretan spremaš tisuću eura u kuvertu, posljednju što ćeš je polizati. Od sutra ćeš ti biti taj kojemu će se donositi polizane kuverte.

Pročitaj još:

Filmovi vs Stvarni život u Hrvatskoj: Prvi dan škole vašeg djeteta

FILMOVI VS STVARNI ŽIVOT U HRVATSKOJ: Ljetovanje

Kako tipične scene iz američkih filmova zapravo izgledaju u stvarnom životu: Prvi spoj, prekid veze & posao

Razveseli nas klikom:

0 comments