Teensi, Mandi i još pet hrvatskih bendova koje je progutao zaborav (na svu sreću)

Danas se nekih od njih sjećamo s podsmijehom, neki nas sjete na bezbrižne dane kada nam je glavna briga bila raditi ili ne bijele pramenove, je li Ivana Brkić dostojna titule hrvatske Britney Spears i jesu li istiniti natpisi u Areni da će Škender ponovno hodati. Priznat ćemo sebi da se rado rasplešemo već na prve taktove nekih pjesama od bendova koje danas čak ni Google ne prepoznaje. Danas zato imamo ”dugo očekivane koncerte Željka Joksimovića i Ivana Zaka” i ”dugo očekivanu suradnju Jelene Rozge i Milice Todorović”.

TEENS

grupa_teens

Nekoć znani i kao Mići rokeri, potvrđuju tezu da je Rijeka najrokerskiji grad, čak i kad rock sviraju djeca do 15 godina i pjevaju o ljubavi pod velikim odmorom ili prvom poljupcu prilikom igranja Boce istine i izazova. Iako iz današnje perspektive djeluju smiješno jer su djevojke iz benda odjevene i ne izgledaju kao vlastite majke i ”hahhaha Claudia Beni je bila na Eurosongu haha lol”, Teensi su svojevremeno (prije točno 16 godina!) osvojili i Porin za najboljeg novog izvođača, čime se 3/4 žirija The Voice-a ni do danas ne može pohvaliti. Just sayin’.

KARMA 

karma

Tekstovi koji kao da je potpisala Marina Tucaković (”malo malo pomalo oko mi je na tebe palo, pogledaj u mene, zapali mi vene”), Italo disco muzička podloga dostojna svake diskoteke od Iloka do Konavala, melodije ukradene od Briana Adamsa, kostimi od skaja, muškarci obrijanih pazuha koji smrtno ozbiljno i predano, kao da u najmanju ruku izvode operaciju mozga, prčkaju po klavijaturama i plesačka pratnja koje se ne bi postidjela ni postava Nad lipom 35. Sve ovo očito je bilo previše da bi se ovaj derivat Colonie zadržao na našem glazbenom nebu. Iako Karma kod nas nikad nije nadmašila Coloniu, navodno su punili stadione u Slovačkoj…

MATRIX 

grupa_matrix

Ako je Karma bila derivat Colonie, Matrix je bio derivat Karme. ”Ova pjesma ide dam, duri duri du dam” najveći je, i jedini hit (spot se čak vrtio na Glazbenoj TV) ove grupe. Pripadajući asortiman je isti, pjevačica koja izgleda kao da su ju oblačile Neda Ukraden i Sedma od devet, muška pratnja na klavijaturama, muha naočale s pazara u svim prilikama, spotovi rađeni u Windows Paintu.Grupa se nedugo nakon pojavljivanja ugasila jer glavna pjevačica Michaela Varga nije više pronalazila radost u glazbi. Rijetko tko može reći da mu se muzika ogadila do te mjere da je danas aktivist Živog zida.

JOY 

Maja-Suput-EnJoy

Za sve vas koji se uvijek pitate što je pisac htio reći kad se kaže da je Maja Šuput 20 godina na sceni, evo vam odgovora. Danas ocvala cajka, u narodu pristojno nazvana kao ”kraljica svadbi” tada je još bila nerazvijeni rasplesani curetak, u mini haljinici, crvene kose i Televisa presenta šminkom koji hopsa pred pratećim bendom gdje je prosjek godina 60. Majin uspjeh i dugogodišnje kontaminiranje medijskog prostora dokaz je da to što ti je Boris Šuput otac zbilja otvara mnoga vrata estrade, čak i ako zvučiš kao ministrant koji je počeo mutirati.

TINA I NIKŠA 

cd-tina-niksa

Muško – ženski duo formula je koja se nakon E.T.-a više nikad nije pokazala tako unosnom. Najbolji dokaz za to su Tina i Nikša. Ako je Mladen Burnać vječiti pjevač u usponu, ovo dvoje bili su vječiti bend u usponu. Par niste, brat i sestra niste, što ste onda?-pitanje je koje je vječito mučilo novinare i svih 10 fanova. Tina koja je izgledala kao jeftinija verzija Vesne Pisarović i Nikša, misteriozni stalak za infuziju vječito skriven iza naočala za zavarivanje na sceni su imali kemiju hladniju od srca vaše bivše, kojoj usput možete posvetiti i stihove jedne njihove uspješnice: ”Grešna ti duša lažljivo srce, slomio ti na svijetu istine sve”

MANDI 

Onaj tužan trenutak kada shvatiš da je više smisla u jednoj Mandijevoj pjesmi nego u cijelom opusu Jelene Rozge. Nestanak ovakvih bendova jednostavno nas tjera da se zapitamo gdje je pošlo po krivu u evoluciji hrvatske glazbene scene, zašto je došlo do toga da je Luka Nižetić mjerodavan da ocjeni ičje pjevanje, zašto Alka Vujica i dalje fura stil romske gastarbajterice, i zašto Alan Hržica ustraje u pjevanju, pa makar to bilo i pjevanje o pobačaju. Uzmite ih svo troje, vratite nam Mandi. Smrt praznom dance flooru, sloboda narodu!

E.T.

et_s_katarinom rautek2

Manje je poznato da preteča hip hopa u Hrvata nisu bili Tram 11, Bolesna braća i druga slijepa crijeva CMC-a, već da nas je, tada glazbeno zaostale i neuke Hrvate, u tom pogledu educirao Boytronic (i vi biste odabrali takvo umjetničko ime da vam na osobnoj piše Adonis Čulibrk). Donio nam je dašak urbane kulture, brzo govoreći na engleskom, publika ga je pratila nevješto mumljajući i mašući rukama ko Mamić na pressicama, a onda bi mikrofon preuzela Vanna, pokazala nam kako treba zvučati kvalitetan ženski vokal, mi bi se razderali po diskoteci, a ista se stvar ponavlja i danas, 22 godina poslije. Dolaskom Lane Klingor dobijamo uvid kako zvuči kad netko muku muči s piercingom na jeziku dok pjeva, a dolaskom Katarine Rautek vidimo kako zvuči kad netko želi prodati cajku pod Electro Team – dakle rok trajanja benda bio je i više nego ograničen.

Autor: Marija Zrinski

Razveseli nas klikom:

0 comments