PRIJELOMNA VIJEST: Krizmanik za kuma izabrao siromaha

Zanimljivo, kao posljednji siromah koji ima veze s Crkvom u povijesnim knjigama spominje se nekakav Isus koji je živio prije više do 2000 godina.

OMIŠ – Kada se jutros u malenom dalmatinskom gradiću Omišu javna rasvjeta ugasila u šest sati ujutro umjesto u standardnih osam, mnogi su mislili da je to jedino čudo kojeg će tog dana doživjeti.

No, ova nedjelja u Omišu nije bila kao i svaka druga prva nedjelja u svibnju. Danas je bio dan redovne godišnje razmjene zlatnine i omotnica poznatiji i kao krizma. Logično, nijedna organizacija nema toliko iskustva s razmjenom zlatnine i omotnica kao Crkva te su se i ove godine krizmanici okupili u jednoj od 4 lokalne crkve koji pohode žitelji grada s 5 tisuća stanovnika.

Fun fact: Na prošlogodišnjoj krizmi u župi svetog Domdaila u Molvama sve krizmanice su bile djevojke koje možete prepoznati po tome što nose nešto manje zlata i kraće haljine
Fun fact: Na prošlogodišnjoj krizmi u župi svetog Domdaila u Molvama sve krizmanice su bile djevojke koje na ovoj fotografiji možete prepoznati po tome što nose nešto manje zlata i kraće haljine

I sad se vraćamo na prvo čudo kojem su svjedočili Omišani još otkad je u siječnju u Kamerunu zabilježen potres, a nijedna kamena gromada s okolnih planina nije se sručila na grad. Javna rasvjeta u Omišu, kao i u mnogim drugim gradovima, gasi se kada automatski senzori zabilježe da je vani dovoljno svjetla. Obično se to događa nešto prije osam sati ujutro, no danas je u grad stigao biskup koji znakom križa na čelu tradicionalno označava početak razmjene kuverti i zlata. Kad je biskup izlazio iz svog automobila  zlatom sa štapa, lančića, prstena i felgi obasjao je cijeli grad, i potpuno zbunio automatski sustav rasvjete.

I dok su se Omišani još privikavali na mračno jutro, u lokalnoj crkvi svetog Petra odigravalo se novo čudo. Mislav Rogošić, 17-godišnji krizmanik, na opće zaprepaštenje svih prisutnih, pred biskupa je izašao sa svojim kumom koji je toliko siromašan da mu je biskup skoro dao milodar, ali ga je onda ipak od njega primio da drugi ne dobiju svakakve ideje.

– Na vjeronauku su nas učili da bi za kuma ili kumu trebali odabrati osobu u koju imamo povjerenja i za koju vjerujemo da nam može biti dobar uzor. Nitko nije spominjao da treba biti imućan – pravdao se poslije Mislav koji je postavio presedan u povijesti odabira krizmanih kumova.

Osuda ovog bezumnog čina pristigla je iz najviših crkvenih krugova iz kojih su naglasili da razumiju kako u vremenima krize mladi zabunom sve češće traže kumove bogate duhom umjesto samo bogate, što je praksa koju vlastitim primjerom već 2000 godina pokušavaju iskorijeniti.

Sviđa ti se što radimo? Lajkaj Sprdex na Facebooku. A lajkaj i naš drugi projekt, Sprdex Relax

Razveseli nas klikom:

0 comments