VELIKI VITEŠKI DVOBOJ Arthur od Camelota VS Željko Reiner od Hrvatskog Državnog Sabora

Da ova zemlja uništava snove svima koji išta razmišljaju svojom glavom, znaju i ptice na grani. No, sad su počeli uništavati ono jedino što je ostalo čisto i nesikvareno – dječju maštu.

Mi rođeni u osamdesetima i devedesetima nismo imali puno, ali smo barem imali izmišljene svjetove u kojima smo mogli biti vilenjaci i orkovi, čarobnjaci, Harry, Ron i Hermiona Granger i, povrh svega, djevojčice su bile princeze, a dečki su mogli biti vitezovi.

Arthur, pa i Aragorn, Don Kihot i slični junaci u čeličnim oklopima koji bezglavo i hrabro jurišaju po pravdu i djevojku – to smo bili mi. Neustrašivi vitezovi neograničene mašte nesvjesni da nas uskoro čeka život u Hrvatskoj i na birou. Tada to nismo znali, tada smo bili vitezovi.

Prije nekoliko dana Željko Reiner je postao vitez.

Time je ubijeno ono posljednje utočište slobode i neiskvarenosti- dječja mašta.

Jer koje bi normalno dijete sanjalo da bude oronuli sijedi starac sa naočalama koji umorno umjesto mačem lupa komadom drveta o drvo i viče “Kolega Maras, prekršili ste poslovnik, molim da se ponašate dolično ovoj ustanovi”.

Nitko.

Osim Gordana Jandrokovića.

Dakle, nitko bitan.

Sve u svemu, mi smo maštali da budemo vitezovi imajući pred očima Sir Arthura od Camelota ili bar Sir Alexa Fergusona, jedinog oronulog sijedog starca uz Gandalfa kojeg smo gledali kao idola.

Današnja djeca, ako požele biti vitezovi, pred očima će imati sir Željka Reinera.

Sudbina je htjela da baš ovih dana u kinima igra Arthur: Legenda o maču pa da po prvi i zadnji put usporedimo koji bi vitez odnio pobjedu u dvoboju: Sir Arthur od Camelota ili Željko Reiner od Hrvatskog Državnog Sabora.

IME

Arthur od Camelota izvukao je Excalibur i ušao u povijest i maštu. Time je svoje ime skovao u zvijezde, Arthur će uvijek biti samo jedan.

Vitez Željko. Kakvo je to viteško ime, pobogu. Princezu je spasio vitez Željko, možete li zamisliti bajku koja tako završava. Ne možemo ni mi.

Koji bi se, bogamu, vitez zvao Željko. Čak je i Jacques za potrebe karijere promijenio ime. A Bog zna da mu ime nije ni blizu najmanji problem.

1:0 Za Arthura

PODANICI

Iako je Arhur živio u srednjem vijeku kad je većina ljudi bila nepismena i zatucana, Reinerovi podanici su HDZ-ovci. Oni su, osim što su nepismeni i zatucani, nevjerojatno opasni. U srednjem vijeku, naime, glupa svjetina nije imala pravo glasa. Tu Reiner gazi Arthura kao plitak potok. Potonji je morao napaliti svoje podanike, dati im mačeve i poslati ih da pomognu u ostvarenju njegovog cilja. Reiner ih samo pošalje na izbore i destrukcija je zajamčena.

Reiner izjednačuje: 1:1

RAT

Arthur je izvukao mač iz kamena i to smatrao uspjehom. Reiner je preživio toliko predsjednika HDZ-a da mu i Jandroković zavidi. Arthuru su najgori neprijatelji bili zli stric i mračne sile, Reineru su to Gordan Maras i Živi zid. Hm, Gordan Maras i Živi zid – zvuči kao ime benda za svatove, nikako neki opasan protivnik. U svakom slučaju, Arthur je pobijedio daleko opakije protivnike. Bod njemu.

Reiner – Arthur 1:2

POPULARNOST

Arthur je imao čarobnicu, Reiner ženu sa spojenim obrvama koja izgleda kao mješavina Bellatrix Lestrange i Jovanke Broz. Za razliku od Reinera, Arthur je iza sebe imao narod. Nisu mu trebali zaštitari ni pratnja. A i Camelot je daleko atraktivniji od Hrvatskog Državnog Sabora. No, Reineru ne trebaju ni narod ni Camelot sve dok ima rotirke koje može upaliti kad mu padne napamet. Džaba Arthuru sva popularnost kad na putu za skijanje mora čekati u gužvi s punom kočijom stvari. Reiner ima rotirke i bod u ovoj rubrici. Shvatili ste, popularnost je ionako nebitna.

Reiner – Arthur 2:2

ORUŽJE

Arthur je svoj slavni Excalibur izvukao iz kamena, jedino što HDZ-ov vitez izvlači iz kamenjara su glasovi. Šalu na stranu, Excalibur možda jest najpoznatiji mač svih vremena, snažniji i od Gandalfova Glamdringa i Aragornovog Andruila. No, vitez Reiner ima nešto puno moćnije – saborski poslovnik i dnevni red.

Jer dok Excalibur, sva mu slava, ipak uništava jednog po jednog protivnika, Reiner i njegov HDZ pomoću poslovnika i saborskog glasanja jednim dizanjem ruke u stanju su usrati život 4 milijuna podanika. Arthur je popušio. Kao i naša mašta.

Reiner – Arthur: 3-2.

Razveseli nas klikom:

0 comments