HRVATSKA OBNAVLJA MORNARICU Plenković: Ponuda Rimskog carstva bila je najpovoljnija

Vlada je na jutrošnjoj sjednici jednoglasno odlučila da se prihvati ponuda Rimskog carstva za 12 rabljenih bojnih brodova. Ta ponuda je, kako je kazao premijer, najpovoljnija te predstavlja “znatan pomak u modernizaciji hrvatske flote i obrani suvereniteta”.

Riječ je o 12 galija veličine 50 metara proizvedenih u polovici prvog stoljeća prije Krista. Galije su dobro očuvane, prilagođene su NATO standardima i u upotrebi će biti sljedećih 500 godina.

“Riječ je o kvalitetnim brodovima, a Rimljani će nam poslati i instruktore. Veslači dolaze gratis, a imamo i certifikat da među veslačima nema Srba i komunista pa smo sigurni da nitko neće raditi protiv interesa hrvatske mornarice veslajući unazad”, rečeno je na sjednici vlade.

Osim Rimskog carstva, ponudu su još poslali Avari, Bizant te Engleska koja je ponudila četiri parne topovnjače.

“Razmotrili smo sve ponude. Bizant smo odbili jer su pravoslavci, Avari su brodove slabo održavali a britanska ponuda nam je bila skupa jer nije uključivala ložače ugljena. Iako je ugljen modernija tehnologija od veslača, Rimljani su veslače uključili u ponudu”, rekao je Plenković.

Hrvatska trenutno raspolaže sa 12 zastarjelih bojnih brodova koji su na ovim područjima ostali Ilirima te omanjom flotom kojom ratni veterani prijete prosvjedima s vremena na vrijeme.

Razveseli nas klikom:

0 comments