Deset načina kako na Internetu ispasti pametniji i moralniji

Prije interneta pamet se dokazivala u lokalnim krčmama. No za to je trebalo vremena, novca, a i energije za dogegati se do krčme, a još više za vratiti se iz nje.

No, zahvaljujući internetu svi možemo postati onaj pametni i moralni čovjek sa šanka. Samo treba slijediti nekoliko jednostavnih savjeta.

1. Piši protiv cajki i zgražaj se nad ljudima koji ih slušaju. Zazivaj vremena kad su mladi slušali Boba Dylana.

2. Ispod članaka o zlatnim medaljama mladih informatičara piši komentare tipa “Više ovakvih članaka, jebala vas Lidija Bačić”.

3. Zgražaj se nad klikbejtom jer ti nitko ne može vratiti tih deset sekundi života koje si potrošio kad si išao vidjeti što je to zapravo nosila Maja Šuput. Hladno izignoriraj činjenicu da si zapravo išao vidjeti što je nosila Maja Šuput jer te zanima (dok, naprimjer, na mlade informatičare iz točke dva još hladnije nisi kliknuo ali si stavio toplo srce i niko ionako ne zna da nisi kliknija)

4. Još više seri protiv klikbejta (to ne možemo dovoljno naglastiti jer je zgražanje nad klikbejtom baš odlika najpametnijih) i zgražaj se na što je novinarstvo to spalo te ostavljaj dojam da poznaješ novinarstvo iz njegovih zlatnih dana.

5. Članak s kojim se ne slažeš komentiraj s “trećerarzedno piskaralo” da ostaviš dojam da poznaješ djela prvorarzrednih novinara pa znaš razliku.

6. Na kompleksne društvene probleme referiraj se kroz zabavni meme ili pametnu izjavu. Naprimjer, cijeli problem klimatskih promjena prokomentiraj kroz sliku jedne gretine izjave i tako začepi usta kritičarima. Ili, primjerice, problem abortusa komentiraj kroz nekakvu bezveznu dosjetku. Naprimjer, kao argument da homoseksualci ne bi trebali imati djecu iskoristi dosjetku “Svijet je nastao od Adama i Eve, ne od Adama i Steve”.

7. Moraliziraj u svakoj situaciji: Ako gori Notre Dame ti se zgražaj jer nikoga nije briga za djecu u Africi. Radi to često i uvijek – sve je podložno tvojoj moralnoj kritici jer nitko nije moralni gigant kao ti.

8. Članak o Lidiji Bačić ili nekom takvom obavezno komentiraj sa “Ko je ova” i ostavi dojam da nemaš vrimena i nije te briga za tako trivijalne i bezvezne stvari dok isčitavaš nove pravce francuske filozofije.

9. Daj naslutiti da se iza priče krije nešto veće, nešto što je tebi vidljivo ali drugima baš i ne. Članak poprati komentarom u kojem ćeš izraziti čuđenje zašto je baš sad objavljen, insinuiraj da se objavom članka nekoga ili nešto štiti, da se nešto pokušava zataškati ili, što je najčešće, da se skreće pažnja s neke druge bitnije teme. U svakom slučaju, članak nije objavljen sam po sebi, tu se nešto krije i ti to jedini znaš. Podijeli to s drugima, ali nikako nemoj otkriti o čemu se radi.

10. UVIJEK I U SVAKOJ SITUACIJI KUKAJ ZA STARIM VREMENIMA. Tada su mladi slušali starije, novinari su bili profesionalni, slušalo se Boba Dylana, znao se red…

Razveseli nas klikom:

0 comments