Hrvatski radnici ponovno na ulicama

Još jednom su hrvatski kapitalisti pokazali kako usporedno sa stanjem bankovnog računa raste i ljubav prema sugrađanima.

Odbijanje zahtjeva za rezanjem plaća radnice ''Kamenskog'' natjeralo je na kolektivni otkaz

HRVATSKA – Da su hrvatski poslodavci najbolji na svijetu, poznato je već odavno. To je, konačno, shvatila i država koja im uvijek široke ruke izlazi u susret kada je riječ o njihovim zahtjevima. Zapravo, izraz “njihovi zahtjevi” u ovom je slučaju  pretjeran jer je uvijek riječ o samaritanskim potezima koji se donose isključivo u korist naroda hrvatskog.
Tako, primjerice, neki zlobnici skup i loš internet koji nam servira T-com, tumače kao pljačku naroda. No, prava istina je da ova tvrtka, otkidajući sebi od usta, ljude skupim internetom tjera na fizičku interakciju. Već smo pisali o tome kako INA diže cijene goriva samo kako bi zlim mađarskim vlasnicima opravdala akciju: ”Uz 5 litara eurosupera, do novog Mini Coopera”.

Primjera je bezbroj, a najčešće, na inzistiranje samih tvrtki, ostaju nepoznati široj javnosti.
Ipak, u znak zahvalnosti tim mecenama hrvatskog društva, u zadnje vrijeme sve više radnika iskazuje svoju zahvalnost. Zadnji slučaj su radnice ”Turbo limača” koje su se zaključale u dućan i odbijaju svaku pomisao na izlazak:
“Radimo 6 sati dnevno, vikendi su slobodni, svih 14 plaća stiže redovito… Nama je jednostavno neugodno tako malo raditi za bogovsku plaću! Želimo hitno smanjenje za 40% ili ostajemo ovdje raditi od 0-24 kako bi plaću uistinu i zaslužile” – govore hrabre radnice ”Turbo limača”

Ovo, naravno, nije izoliran slučaj. Sjetimo se samo prosvjeda radnika ”Salonita” i ”Sisačke željezare”. Ovi dobri ljudi nisu više mogli gledati kako poslodavac otkida sebi od usta i, nakon što su tjednima protestirali i zahtijevali da rade preko noći, konačno su odlučili, svi do jednog, dati otkaz.

U modernoj hrvatskoj povijesti ovakvih je slučaja bezbroj. Tako posljednjih dana i mljekari traže manju prodajnu cijenu njihova mlijeka mljekarskim tvrtkama. Dosta im je, kažu, da im se preplaćuje mlijeko, pa su isto odlučili radije prolijevat, nego se bogatiti na račun dobročinstva hrvatskih tajkuna. O hrvatskim seljacima da ne pričamo; nakon što je John Deere izbacio novu seriju traktora, a država im na svoju ruku iste poslala na kućne adrese napokon su odlučili da je dosta! Za sutra je najavljeno vraćanje 5.000 novih traktora na Markov trg.

Do kada će krupni kapitalisti biti toliko široke ruke ostaje nejasno, a da hrvatski kapitalisti nemaju konkurencije kada je riječ o brizi za sugrađane najbolje je pokazao najveći od njih koji je na Medvednici izgradio hotel u kojem osobno dočekuje brojne građane i turiste željne jeftinog i kvalitetnog smještaja u parku prirode

Razveseli nas klikom:

0 comments