Hrvatski svemirski program ima šanse: “Poslagat ćemo na hrpu sve papire koje nam zatraži birokracija i eto nas na Mjesecu!”

Izgleda da će Hrvatima postati lakše doći do Mjeseca nego do kraja mjeseca.

Iako još uvijek mnogima svemirski program u Hrvatskoj izgleda nevjerojatnije od gay parade u Imotskom, on je danas predstavljen te je, tvrde njegovi autori, za razliku od gore spomenute gay parade, itekako izvediv.

„Prva faza je najteža: dobiti sve potrebne dozvole i potplatiti sve, od lokalne samouprave pa sve do vrha države. Srećom, naš je plan takav da, kad rješimo prvu fazu, ostale se rješavaju same od sebe. Samo ćemo prikupiti sve papire, poreze, uplatnice, dopise, molbe, žalbe, pravne lijekove, uglavnom svu birokraciju koju moramo proći i složiti je na hrpu koja će se, prema našim pretpostavkama, protezati do Mjeseca“, govori nam Jogh Markson, predstavnik švicarske kompanije S3 koja vodi cijeli projekt.

„Dobra je stvar što se radi o najoptimističnijoj procjeni. Primjerice, u izračunu stoji da ćemo morati potplatiti samo dvije tisuće ljudi i napisati samo 400 žalbi. Ta brojka lako može biti puno veća pa možda bude dovoljno papira za most do Marsa“, govori naš sugovornik dodavši da su realne šanse da se Hrvatska prije mostom spoji s Marsom nego s Dubrovnikom.

Naravno, u planu su i svemirski letovi, a većina astronauta trebala bi biti iz Hrvatske. „To su dosta rizični letovi, a vjerojatnost povratka u Hrvatsku je jako mala. Upravo smatramo da će činjenica što zauvijek odlaze iz Hrvatske mnogima biti primamljiva. Bez obzira što odlaze u svemir“, optimističan je Markson.

„Bude li sve po planu, već 2020. godine imat ćemo prvog Hrvata u svemiru, naravno, nakon premijera Milanovića koji već živi u oblacima. Do 2022. na Mjesecu bi se trebala održati prva debata o ustašama i partizanima“, završava naš izvor.

Razveseli nas klikom:

0 comments