Romi se žale na Jehovine svjedoke

Već tjednima idiličan život romske zajednice u zagrebačkom Kozari boku remete nametljivi i uporni Jehovini svjedoci.

Google, yahoo, bing, askjeeves, ma svugdje sam ja pit'o kako da ih se riješim.

KOZARI BOK – Već nekoliko puta vaša novinarka, nakon redovitog tjednog gatanja iz lišća čaja, sluša pritužbe svoje gatare o psihičkom nasilju kojeg vrše Jehovini svjedoci obilazeći i kucajući na vrata romskoj zajednici na Kozari boku. Tragom tih informacija posjetila sam danas ovo prigradsko zagrebačko naselje kako bi se uvjerila u istinitost ovih žalopojki.

Odmah po dolasku pozdravlja me žena srednjih godina. Ipak, sama kaže, dvadeset i tri su joj, ali se zaista čini mnogo starija. Živi sa mužem i devetero djece .
“Ma vi to ne možete zamisliti. Dižem se ujutro u 6 sati i do pet popodne prodajem stolnjake po stanovima po cijelom Zagrebu. Dođem kući i legnem se odmoriti dok se muž ne vrati s bocama, a onda počnu zvoniti ti, kako ste rekli, Jehovini svjedoci i pričaju mi o nekim kulama” – bijesna je naša sugovornica.

”Ma ne možeš ih otjerati čovječe, bacala ja kletve, mazala vrata zečjom krvi, ma oni ni makac, neku knjigu hoće da mi uvale. Knjigu, ima slova i sve, ne lažem krvi mi moje! Šta je najgore, uzela ja kad je besplatno, dala malom Fatihu da nosi u školu. Kažu ovi da ne valja, pičku materinu, knjiga ko knjiga.”

Prašnjava cesta vodi me dalje, preko Odvojka 9 Kozari boka, gdje susrećem Merimu koja je prije dvije godine iz Rumunjske poštom stigla u Hrvatsku. Odmah zna zašto smo tu. Pokazuje nam vrata odvaljena od bjesomučnog kucanja Jehovinih svjedoka. Merima radi kao gatara. Specijalnost joj je čitanje iz dlana. Ipak, napominje, ne može prežaliti što nikad nije specijalizirala čitanje natalnih karata. Ovako, kaže, samo iz hobija, prijateljicama besplatno čita, ali, samo vodenim znakovima kojima je sunce u jednoj od prvih šest kuća. Nudi svoje usluge i vašoj reporterki Danijeli, al joj se zahvaljujem jer sam rođena kada je mjesec bio u osmoj kući, a sunce u dvanaestoj, a, uostalom, i zemljani sam znak. Vraćamo se na temu.

Put nas vodi dalje, kraj svoje kuće tužan sjedi mali Mitrih:
”Ma ne mogu više, kucaju svako jutro. Juče sam zakasnio na prošenje, ljudi otišli na poso’, pala gužva na cesti, kune nisam užicao. Eno prekjuče dok sam ih tjerao vanka ukrao mi netko sve što sam ukrao taj dan. U pičku materinu! Jel imaš koju kunu?”

No, iako su Jehovini svjedoci trenutno nepoželjni gosti na Kozari boku, stvari bi se izgleda mogle stubokom promijeniti u bližoj budućnosti. Vođa romske zajednice, popularni Braco, već kuje planove za budućnost:

”Pusti ti te ciganske budale. Mi od njih trebamo učiti! Kapiraš? Oni kucaju jebote po deset sati ako treba. Zamisli tu koaliciju – Jehovini svjedoci i Cigani. Ma počnemo li se križati međusobno samo je pitanje vremena kad ćemo stvoriti super-žicara! Zamisli to. Užicao bi nam – državu!”

Razveseli nas klikom:

0 comments