ZNANSTVENA SENZACIJA: Vaša baka je bila u pravu: cigareta neminovno vodi k igli

Nakon ovog istraživanja, znanstvenici sa Instituta narodnih poslovica i vjerovanja uhvatit će se u koštac s nikad odgovorenim pitanjem: Što je smrtonosnije – propuh ili sjedenje na hladnom kamenu?

Ivo je počeo s krađom čunga-lunge, a završio na krađi države

KNIN – Već nekoliko desetljeća u narodu se smatra, vraga smatra – sasvim pouzdano se zna, kako je pušenje cigareta prvi korak prema narkomaniji i ovisnosti prema drogama ili, narodski rečeno, prvi korak prema –”igli”. Godinama je starija populacija, prepuna životnog iskustva, mladima usađivala tu strašnu bojazan kako s prvim povučenim dimom otpočinje desetogodišnje putovanje koje neminovno završava zlatnim šutom u zapuštenom skladištu nekog propalog jugoslavenskog tekstilnog giganta.

Iako su narodne poslovice gotovo uvijek siguran vodič kroz život, bolji od bilo kojeg studija, do sada znanstvenici ipak nisu uspjeli pronaći jasnu vezu između pušenja cigarete i ovisnosti o teškim drogama. To, naravno, samo potvrđuje drugu narodnu mudrost da doktori i znanstvenici ”niti išta znaju niti su ikom pomogli”. No, nova studija Instituta za znanstvenu primjenu narodnih vjerovanja iz Knina mogla bi ponuditi konačan dokaz o ovisnosti (krasna igra riječi) pušenja i igle. Naime, oni su za utorak sazvali konferenciju za novinare na kojoj će vrlo vjerojatno donijeti potvrdu ove teze, a očekuje se da će većina hrvatskih novinara na jedno jutro napustiti Zrće da bi prisustvovala ovom događaju. Svaka narodna mudrost apriori ima pouzdanost od 4,8 sigma, a uzbuđenje u znanstvenoj zajednici bit će na vrhuncu u utorak u 13 sati kada će povezanost cigarete i igle postati prva narodna mudrost s pouzdanošću od 5 sigma.

„Do sada je pronađeno preko dvjesto ovakvih slučajeva iz cijelog svijeta što nikako ne može biti slučajno“ govori nam naša krtica iz Instituta. Ako se rezultati pokažu točnima, a hoće, bit će to revolucija u poimanju svijeta. ”Narodne mudrosti su se toliko puta pokazale istinitima da je uopće smiješno provjeravati ih. Ovo će biti konačan dokaz o njihovoj valjanosti. Ja sam doktor znanosti i znam neke stvari, ali moja baka je doktorica života i zna apsolutno sve stvari” kaže dr. Ivica Gabrilo s kninskog Instituta.

Nakon službene potvrde povezanosti, duhansku industriju očekuju izrazito teška vremena. Pretpostavlja se da će se na svakoj kutiji nalaziti brojač koji će mladim pušačima prikazivati koliko im još cigareta preostaje do prelaska na ”iglu”. Maksimalan broj cigareta u ovom trenutku ostaje nepoznat. Iz kninskog Instituta kažu kako ”ne žele spekulirati o tako važnoj stvari” te će se konačna odluka donijeti na redovnom kružoku baka i punica koji će se održati u crkvi Presvetog trojstva nakon nedjeljne zornice.

Za kraj valja spomenuti da ima i onih koji se ne slažu sa nalazima ovog instituta. Skeptici upozoravaju da ova teorija ima jednu ozbiljnu manu, a to je činjenica da je prevelik broj iznimki od pravila.  Naime, iako je nedvosmisleno jasno da cigareta vodi prema igli, postoji otprilike milijardu pušača koji iz nekog razloga nikada nisu završili na igli. Štoviše, ima ih pozamašan broj koji su ostvarili značajne karijere. “U potpunosti smo svjesni velikog broja iznimki, ali mi se opet tu vodimo onom narodnom “iznimka koja potvrđuje pravilo”” jasan je naš izvor koji broj pušača koji nisu postali narkomani smatra statističkom pogreškom.

Razveseli nas klikom:

0 comments