Nezaposleni će se na Zavod za zapošljavanje morati javljati svakih petnaest minuta

Ukoliko između javljanja ne donesu dokaz o barem tri poslane molbe za posao, brišu se iz evidencije Zavoda u narednih 30 godina.

Josip, Tomek i Ivica ispred Zavoda besjede o vremenima kad su u šatorima čekali red na novi iPhone

HRVATSKA – Većina hrvatskih portala prenijela je danas vijest o tome kako će se nezaposleni, dakle 97 posto odrasle populacije u Hrvatskoj, na Zavod morati javljati jednom tjedno. Iako je i takva vijest uznemirila nezaposlene, dakle sve, bio je to samo probni balon pravoj vijesti.

„Da, tako je. Nezaposleni će se morati javljati na Zavod svakih petnaest minuta. Takav je standard u zapadnim zemljama“ govori nam Lidija Krajinović, tajnica pomoćne tajnice zagrebačke središnjice Zavoda.

„Joj, zašto nas to pitate? Pa nemamo pojma koja je korist od takve prakse. Ma to vam mi tako kažemo da je tako na zapadu, pojma mi nemamo kako je na zapadu. Nadamo se da nitko neće provjeravati koliko se često na Zavod javljaju, primjerice, u Belgiji. Sa ovom novom praksom od četiri javljanja na satu nezaposleni više neće imati ni vremena baviti se ičim drugim“ govori nam Vesna Tokarac, zaposlenica Zavoda za zapošljavanje odgovorna za odnose s javnošću.

Na Zavodu ipak upozoravaju da neće biti toliko rigorozni s nezaposlenima koji se ne budu javljali redovito. Navodno će se tolerirati kašnjenje od čak 30% pa se tako ne morate brinuti da ćete biti izbrisani s liste ukoliko zakasnite tri-četiri minute. Ipak, ukoliko se ne javite ni nakon 25 minuta morat ćete imati potvrdu o prometnoj nesreći, ulasku kontrole u autobus ili nekoj sličnoj nedaći.

Iako će mnogi osuditi ovakvu praksu, ona ipak ima određenih prednosti. Primjerice, za vrijeme praznika Zavod ne radi pa se ni nezaposleni neće trebati javljati. To vrijeme i oni će, kao i zaposleni, moći provoditi s obiteljima. „Ma ovo je odlično. Pa nezaposlen sam već 20 godina. Sada ću napokon znati cijeniti vikend i praznike“ govori Miroslav, inženjer nuklearne fizike i doktor mikrokemije koji je na posljednjem razgovoru za posao izgubio u posljednjem krugu jer nije uspio nabrojiti direktorovu obitelj do desetog koljenja, za razliku od direktorova golobradog nećaka.

Razveseli nas klikom:

0 comments