Turističkog vodiča pogodio sladoledom

Jučer ujutro se na splitskom Prokurativama dogodio nemili incident, u kojem je turist iz Finske gađao sladoledom vodiča svoje grupe.

Situacija se dodatno zakomplicirala kad je utvrđeno da turist ne pokazuje žaljenje zbog nevedenog čina. Intervenirala je policija, koja je sudionike incidenta i svjedoke privela na obavijesni razgovor.

Unatoč teškoćama u komunikaciji u prostorijama policije (naime, u PU Splitsko – dalmatinskoj nitko ne zna engleski jezik, pa je privremeno mobiliziran profesor engleskog jezika iz obližnje osnovne škole da pomogne u istrazi), utvrđeno je da nema osnove za daljnjim prekršajnim postupkom, jer turist koji je inicirao incident potječe iz naroda Ipi, koji u Finskoj broji oko 1500 pripadnika, a jedan od običaja tog naroda je da, kad osoba želi nešto pitati drugu osobu, te ako osoba koja želi postaviti pitanje u tom trenutku ima nešto u ruci, drugu osobu gađa sa tim predmetom. Nažalost, u ovom slučaju osoba koja je htjela postaviti pitanje je imala u ruci sladoled, a vodič nije bio svjestan navedene kulturološke razlike, pa je incident bio neizbježan.

Zbog navedenog događaja Zajednica turističkih vodiča grada Splita je pokrenula inicijativu da se turistima, prilikom obilaska grada sa turističkim vodičem, zabrani nošenje bilo kakvih predmeta u rukama, a provođenje ove mjere bi kontrolirali policijski službenici koji su završili barem 1. stupanj tečaja engleskog jezika.

Razveseli nas klikom:

0 comments