Nakon isteka roka za legalizaciju u ministarstvu shvatili da u Hrvatskoj ne postoji nijedna legalna građevina

„Bilo bi brže, lakše i jeftinije da su nam se javila ona trojica koja imaju sve potrebne dozvole pa da za preostale građane jednostavno pretpostavimo da im treba nešto legalizirati” poručili su iz Ministarstva.“

Rezultati netom završenog roka za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravbo sagrađenih objekata iznenadili su samu ministricu Anku Mrak Taritaš. Iako je, kako sama kaže, očekivala oko 300 tisuća zahtjeva na kraju se na prste jedne ruke može nabrojati sve Hrvate kojima nešto ne treba legalizirati.

Nakon hrvatskog građevinskog čuda, egipatske piramide čine se jednostavnim poput slaganja lego kocki

„Svi susjedi digli kuće bez ijednog papira pa sam i ja digao dva kata čisto da mogu sudjelovati u razgovoru“ govori Nediljko Bilić iz Primoštena, jedan od posljednjih koji je upao u vagon legalizacije. Do prije dvije godine je, kaže, bio ljubitelj zakona. Sada se ruga onima koji su čekali dozvole. „Eno Miro poštar čeka dozvolu ima tri godine. A i dida su mu zvali Budala jer je građevinsku dozvolu za kuću zatražio još u Austro Ugarskoj. Umro je jadnik prije deset godina. I to u podstanarstvu. Haha“ smije se tuđoj nesreći i nesposobnosti Nediljko.

Ipak, ljudi koji su radili legalno, srećom ima jako malo. Zahtjevi za legalizacijom pokazuju da su Hrvati zadnjih tridesetak godina, daleko od očiju građevinskih inspektora zidali sve i svašta: od kuća za pse do hotela za bogate Ruse, misleći pritom o urbanističkim planovima manje nego o susjedu iza kojemu će zakloniti sunce i more.

Ipak, ovakva legalizacija sasvim je sigurno, biti će pravi hit u svijetu. Naime, pošto većina tih građevina službeno ne postoji, kada prođe kroz papire stajati će da su sve te silne kuće izgrađene u samo par godina. I dok svjetski mediji danas bruje o Dubaiju koji je izgradio par tisuća zgrada u dvadesetak godina, ili velikim kineskim gradilištima gdje godišnje nikne i stotinu novih zgrada, mala Hrvatska, ničim izazvana posramiti će cijelu svjetsku povijest građevine.

Od sumerskog navodnjavanja i semiramidinih visećih vrtova, preko bespravno sagrađenih piramida rađenih na pustinjskom dobru bez urbanističkog plana. Od grčkih polisa do cesta koje vode u Rim. Od srednjovjekovnih feuda pa sve do modernih gigantskih gradilišta Dubaija i Pekinga. Sve će se to posramiti pred hrvatskim građevinskim čudom. Jer će, koju godinu od sada, u svim hrvatskim zemljišnim knjigama pisati o vrijednim Hrvatima koji su, iako ih je samo nešto više od 4 milijuna, u svega par godina sagradili preko osamsto tisuća objekata.

Razveseli nas klikom:

0 comments