Crkveni stambeni krediti

Većina hrvatskih banaka je pokrenula novi način promoviranja stambenih kredita. Naime, od nedavno se stambeni krediti promoviraju i, po želji mladenaca, mogu i potpisati već tijekom ženidbe, za oltarom!

Većina banaka je sklopila ugovor sa Rimokatoličkom crkvom, točnije sa Hrvatskom biskupskom konferencijom, po kojem će se u župama na području Republike Hrvatske, nakon samog vjenčanja, no prije kraja obreda, provoditi reklamiranje kredita od strane svećenika. Ukoliko to žele, mladenci će već na licu mjesta moći potpisati najpovoljnije kreditne aranžmane koje određena banka nudi. Riječ je o kreditima sa još povoljnijim uvjetima, jer je riječ o svojevrsnim nagradnim kreditima za mladence koji su tek uplovili u bračnu luku.

“Riječ je o mudroj odluci Upravnog odbora naše banke, koja se na ovaj način željela približiti mladencima u njihovim najsretnijim trenucima, te ih svojom ponudom, učiniti još sretnijima”, navodi službenik jedne banke, koji je želio ostati anoniman. “Naša banka misli na mlade obitelji i njihovu dobrobit, te su u navedenoj ponudi krediti sa rokom otplate od samo 35 godina! No, važno je također istaknuti da, ako mladenci žele prihvatiti našu ponudu već za oltarom, onda je potrebno da ponesu sa sobom svu potrebnu dokumentaciju kojom će dokazati da su kreditno sposobni, te savjetujem da se o njoj brinu kumovi, jer ipak, mladencima je to najsretniji dan u životu, pa ih ne želimo opterećivati sa papirologijom”, kroz smijeh i pošalicu navodi naš sugovornik iz banke.

“Ugovor sklopljen između Crkve i banaka je odličan potez koji promiče stabilnost obitelji i katoličkog duha u Hrvata”, navodi Euzebije Stošić, vikar u zagrebačkoj nadbiskupiji. “Crkva je mudro birala banke sa kojima će sklopiti ugovor, jer smo se povodili kriterijima kršćanskog duha koji vlada su navedenoj banci, te smo, srećom, zaključili da većina hrvatskih banaka, iako više skoro nijedna nije u hrvatskom vlasništvu, u sebi gaji kršćanska načela. Naši svećenici su prošli posebnu obuku kojom su osposobljeni da promoviraju kredite te da riješe papirologiju prilikom potpisivanja bez problema”, navodi vikar Stošić.
Na naš upit o proviziji koju crkva dobiva ovom promocijom od strane banaka, vikar je odgovorio kratko: “Da, provizija je određena, i ići će u fond za ostale crkvene potrebe”.

Iz neslužbenih izvora doznajemo kako banke spremaju još jedan vid promocije stambenih kredita: bankari će čekati ispred rastorana gdje će se održavati pirevi, te će mladencima, dok budu ulazili u salu, objašnjavati kredite i njihovu povoljnost.

Razveseli nas klikom:

0 comments