Tradicionalni hrvatski skandal oko državne mature i ove godine ispunio očekivanja

”Pa zaboga to je državna matura, a ne privatna. Nije ovo Švedska pa da državne stvari funkcioniraju” začuđen je bio naš izvor iz Vlade kojeg smo kontaktirali u vezi još jednog maturalnog fijaska.

SPLIT – Da je Hrvatska zemlja u kojoj ništa ne uspijeva kako se planira, poznato je odavno. Primijetili su to i u dalekoj Kini u kojoj svoj gospodarski rast manje-više temelje na tome da ukradu program bilo koje hrvatske Vlade i učine sve suprotno.

“Što kažete, popis stanovništva iz 2011. još niste prebrojali?” čudi se Xiao Ming, koordinator kineskog popisa stanovništva koji je obavljen u svega par mjeseci. “Pretpostavljate da vas ima četiri ipo milijuna. Pa mi smo prije popisa stanovništva morali provesti popis popisivača stanovništva i ustanovili smo da samo njih ima pet milijuna” čudi se dobrohotni Kinez Hrvatima koji, evo već treću godinu, ne mogu izračunati koliko ih ima iako ta brojka ne bi trebala biti veća od obiteljskog okupljanja prosječne kineske obitelji nedjeljom.

Eseji su u kuvertama s plavim logom i nalaze se u kutiji na kojoj piše "eseji", dok su testovi obilježeni žutom bojom i nalaze se u kutiji na kojoj iz tko zna kojeg razloga piše "testovi". Priznajte, i vas bi zbunilo.
Eseji su u kuvertama s plavim logom i nalaze se u kutiji na kojoj piše “eseji”, dok su testovi obilježeni žutom bojom i nalaze se u kutiji na kojoj iz tko zna kojeg razloga piše “testovi”. Priznajte, i vas bi zbunilo.

Poput gospodarskih reformi, Popisa stanovništva i plasmana u finale Eurosonga, Hrvatskoj već godinama odlično neuspijeva i državna matura. Prošlogodišnji skandal punio je danima novinske stupce, pa je, pošto je nastavak uvijek lošiji od prvog dijela, ove godine očekivano kako skandal ipak neće biti tolikih razmjera. Za razliku od prošlogodišnjih sastavljača pitanja, ovogodišnji skandal izrežirali su koordinatori podijelivši krive testove iz hrvatskog jezika za što optužuju izostanak najavljenog trotjednog seminara na kojem bi se objasnila razlika između eseja i pitanja.

Svepćem skandalu kumovali su i maturanti slikavanjem testova, položivši time uspješno pripremni ispit za život u Hrvatskoj u kojem su dokazali da ni ova generacija neće biti ništa lošija kada treba prevariti. Štoviše, nekoliko najspretnijih već su ispred razreda dočekali predstavnici splitskog HDZ-a nudeći im članske iskaznice.

U svakom slučaju, tradicionalni skandali na državnim maturama u Hrvatskoj i ove godine su nadmašili sva očekivanja, a sljedeću državnu maturu čeka težak zadatak nadmašivanja ovogodišnjeg skandala koji je, čak i za hrvatske prilike, ljestvicu digao prilično visoko.

Razveseli nas klikom:

0 comments