Ulaskom u Europsku Uniju Hrvatima dostupno 5 milijuna novih kontejnera za skupljanje boca

Za razliku od hrvatskih Vlada, Vlade zapadnih zemalja imaju taj običaj da ljudima osiguravaju posao za preživljavanje pa im kontejneri praktički služe samo za bacanje smeća. Procjenjuje se da bi “bocarbajteri” do kraja godine iz europskih zemalja mogli donijeti boca vrijednih nekoliko tisuća kuna, što bi ujedno bio i najveći ulazak vanjskog kapitala u Hrvatsku u ovoj godini.

Jučerašnja svečanost povodom ulaska u EU porezne je obveznike koštala oko pet milijuna kuna. Vlada taj novac, naravno, nema, ali prema riječima Slavka Linića to ne bi trebao biti problem jer će zbog ulaska u Uniju Vlada od MMF-a dobivati znatno povoljnije kredite sa kamatom od samo 70%.

Dolazak bogatog strica iz Frankfurta
Dolazak bogatog strica iz Frankfurta

Osim povoljnijih kredita, Hrvati će od danas kupovati jeftinije automobile i hranu,a ona dva puta u životu kada prosječni Hrvat odluči negdje otputovati, neće trebati imati putovnicu ako ide u zemlje unutar Unije.

Ipak, velik broj građana najviše će razveseliti činjenica da je Hrvatima dozvoljeno boce skupljati iz svih kontejnera unutar Europske Unije, a ne samo iz hrvatskih, kako je to do sada bilo. Prenešeno u brojke, Hrvatima je sada dostupno preko pet milijuna novih kontejnera sa pripadajućom plastičnom ambalažom, te , naravno, ostacima hrane.

Povijest kopanja po smeću radi preživljavanja ima dugu tradiciju u Hrvatskoj. Iako je to tradicionalno bio posao penzionera, zahvaljujući hrvatskim Vladama, kako bivšoj tako i sadašnjoj, posljednjih je godina trend skupljanja plastičnih ambalaža i hrane iz smeća zahvatio sve veći broj stanovnika. Veseli stoga činjenica da se za hrvatske skupljače sada otvara jedno prostrano tržište.

„Da, skupljanje boca radi preživljavanja već lagano postaje hrvatska tradicija, a ukoliko Europa nastavi ovim tempom kao i do sada uopće ne sumnjamo da će i njihovi građani krenuti prema najbližim odlagalištima smeća. Ipak, do tada ćemo mi već zauzeti sve njihove glavne kontejnere“ govori nam Rudolf Ugarković, nezaposleni tridesetjednogodišnji diplomirani geograf koji je boce po kontejnerima počeo skupljati na fakultetu, a sada se čak misli da propješači do obližnje austrije i izvidi kakav je sadržaj kontejnera u Beču.

ideju za tekst poslao Piple

Razveseli nas klikom:

0 comments