Stručnjaci procjenjuju da će za šezdeset godina nestati tema za nove članke o Titu

Trenutno se uopće ne može procijeniti o čemu će domaći novinari pisati jednom kada se istroše sve teme vezane za Tita, a mnogi se pribojavaju da će to biti kraj novinarstva u Hrvata.

Vijest da je jugoslavenski vođa, Josip Broz Tito, zapravo podmetnuti Rus ili Poljak danas je jubilarni deseti put šokirala svekoliko hrvatsko čitateljstvo. Ova se vijest u pravilnim intervalima od nekoliko godina uredno pojavljuje kao vijest dana, a to je samo kap u moru svakodnevnih novosti o životu i djelu Josipa Broza Tita koje nam marljivo serviraju hrvatski portali.

Nakon dobrog uspjeha Titove kuharice šuška se da će uskoro na tržište izaći novi DVD Renate Sopek pod imenom "Vježbajmo s Titom"
Nakon dobrog uspjeha Titove kuharice šuška se da će uskoro na tržište izaći novi DVD Renate Sopek pod imenom “Vježbajmo s Titom”

Upravo stoga hrvatske je novinare zaprepastila vijest da će zalihe novih članaka o Titu nestati kroz pedesetak godina ako se priče iz Titova života nastave trošiti ovom brzinom.

„U posljednjih dvadesetak godina broj članaka vezanih za Tita narastao je za 500%, a samo je Jutarnji list, koji je specijalizirao najnebitnije teme iz života jugoslavenskog predsjednika, u prvih šest mjeseci ove godine donio više vijesti o Titu nego što je napisano za vrijeme cijelog njegovog života. Gotovo svaki članak koji nije o Zrću je o Titu. Hrvatski novinari moraju znati da će ovim tempom gotovo sigurno zalihe priča iz Titova života uskoro biti iscrpljene“ problematiku nam objašnjava Dean Margotić , autor knjige „Kako potpuno nebitnu vijest plasirati kao senzacionalno otkriće“ koja je obavezna literatura na studiju novinarstva. On dodaje da je zahvaljujući upravo hrvatskim novinarima Tito, uz Isusa Krista, najznačajnija politička figura o kojoj se više piše nakon smrti nego za života.

Na HRT-u, još jednom mediju kojemu je Titov život smisao i svrha, tvrde da nisu zabrinuti scenarijem gdje nestaje tema o Titovu životu. „Mi ionako non stop repriziramo sve i svašta. Evo, ne prođe tjedan a da ne pustimo dva tri partizanska filma, ne vidim razloga da tako ne bude i za pedeset godina. Do tada ćemo uredno svake godine snimiti barem jedan dokumentarac o Titu koji mora uvijek biti skuplji i šokantniji od prethodnog“ odgovorili su nam na HRT-u

Razveseli nas klikom:

0 comments