Nigerijski princ nasjeo na mail u kojem mu hrvatski ministar financija garantira da je sigurno investirati u Hrvatsku

Takozvana „hrvatska prevara“ sve više se širi internetom, a naivci dobiju e-mail u kojem im se garantira da je Hrvatska prekrasna zemlja u koju se isplati uložiti novac bez straha od korumpirane birokracije i novih poreza.

„Znao sam da internetom kruže brojne prevare. Ali kada sam vidio potpis premijera Vlade i ministra financija Slavka Linića, mislio sam da je riječ o ozbiljnom mailu, a ne o dobro smontiranoj prevari“ žali se Masaru Mbane, nigerijski prijestolonasljednik koji je samo jedna žrtva prevare na koje su nasjeli mnogobrojni svjetski investitori posljednjih godina. Naime, u dobro sročenom mailu, potpisanom od ministra Linića i predsjednika hrvatske Vlade, Zorana Milanovića, brojnim svjetskim investitorima garantira se da je Hrvatska zemlja Europske Unije koja je sigurna za investiciju, poglavito u sektor turizma.

Ipak, nigerijski princ priznaje da Hrvatska ima svojih prednosti. "Zahvaljujući vašim političarima, radna snaga u Hrvatskoj postala je znatno jeftinija nego u Nigeriji"
Ipak, nigerijski princ priznaje da Hrvatska ima svojih prednosti. “Zahvaljujući vašim političarima, radna snaga u Hrvatskoj postala je znatno jeftinija nego u Nigeriji”

„Mail mi je, vjerujte, izgledao vjerodostojno. Istina, nikada prije nisam čuo za tu Hrvatsku, isprva sam mislio da je riječ o još jednoj reklami za stranice za pronaći bolju polovicu, ali kada sam vidio sliku Linića shvatio sam da nije riječ o tome. Guglao sam Hrvatsku i uvjerio se da im je zaista, kako je stalo u mailu, bivši premijer u zatvoru, a po slikama sam vidio kako je zaista riječ o lijepoj zemlji. Onda sam učinio ono što neću prežaliti do kraja života-odlučio sam investirati“ počinje nesretni nigerijski princ priču o tome kako je nasjeo na dobro promišljenu online prevaru.

„Pa što da vam kažem, ja sam nigerijski princ. Milijun puta sam primio mail u kojem me lažni nigerijski princ traži novac koji će mi onda vratiti stostruko. Znam kako prevara izgleda“ pravda se ovaj nesretnik koji, ne samo da je potpuno bankrotirao nakon ulaganja, već je postao i porezni dužnik u Hrvatskoj.

Došavši u Hrvatsku spreman da državni proračun Nigerije negdje oplodi, Masaru je naišao na zgodnu parcelu u Dalmaciji. Odlučio je kupiti tu zemlju ali brzo je shvatio da su imovinski odnosi nesređeni, a da zadnja katastarska mjerenja potječu iz početka 19. stoljeća. „Mislio sam, dobro ajde, možda sam samo loše sreće. Ipak, parcela mi se svidjela pa sam svakom od sto vlasnika odlučio platiti njegov dio. No onda sam shvatio da, suprotno riječima lokalnih političara, parcela nije građevna. Da bi to postala, morao sam članovima gradskog vijeća dati po deset tisuća eura. Kada sam to učinio, oni su to pošteno izglasali“ prepričava prve probleme nigerijski kraljević.

Nakon toga mjesecima nije mogao ishoditi lokacijsku, a potom ni građevinsku dozvolu. No, naučio je brzo, za razliku od njegove Nigerije, Hrvatska je u potpunosti korumpirana. „Osim kupnje dozvola, morao sam djelatnike HEP-a voditi na večeru da mi provedu stroju. Vode u Nigeriji nemamo, pa sam na to i zaboravio skroz“ priznaje Masaru.

Ipak, nesretnik nam priznaje da bi sve to oprostio hrvatskim vlastima da su ga ostavili na miru kada je otvorio hotel. Ali čim je otvorio zatvoren je jer je račun za kuglu sladoleda izdao tek nakon 15 sekundi. „Tada sam shvatio da sam ništa drugo nego žrtva internet prevare“ priznaje Masaru koji se nada da će dospjela dugovanja koja je nakupio riješiti uz pomoć maila bivšeg brokera koji mu garantira da je našao način da od kuće dnevno zarađuje i po pet stotina eura.

Razveseli nas klikom:

0 comments