KAKAV DAN ZA ZNANOST! Dok su čekali prve prave snimke Plutona NASA-ini znanstvenici saznali da je Milijanu Brkiću vraćena diploma

Veselje, euforija, histerični urlici oduševljenja… Teško je riječima opisati scene koje su se u utorak nešto prije 12 sati odvijale u NASA-inom centru u Cape Canaveralu gdje je više od 200 znanstvenika, nakon devetogodišnje kalvarije, dočekalo nevjerojatne vijesti za akademsku zajednicu.

Naime, dok su očekivali prve fotografije malo-jesam-malo-nisam planeta Plutona, među okupljenim astrofizičarima poput groma je odjeknula vijest kako je zagrebački Upravni sud zbog proceduralne pogreške vratio diplomu Milijanu Brkiću – Vasi.

– Kakav dan za znanost! To je sve što mogu reći. Kada je Brkiću oduzeta diploma sjećam se samo poziva predsjednika Obame koji me zabrinuto upitao koliko će ovaj gubitak usporiti djelovanje globalne akademske zajednice. Sjećam se i da su neki kolege plakali, jedan je u naletu bijesa zapalio Einsteinov rad o teoriji relativnosti. “Ako su “Organizacijske razine MUP-a u RH” plagijat, kako možemo biti sigurni da je išta što znamo istinito!” urlao je, pamtim to kao da je jučer bilo – izjavio je za Sprdex šef NASA-inog svemirskog centra Rich Adams koji je, priznaje, čitavo odjeljenje uredio po naputcima iz Brkićevog diplomskog.

– Jako sam sretan zbog ove, jedine logične, odluke. Da je Vaso pao, pitam se što bi bilo sljedeće? Hoćemo li onda i Huljića zvati plagijatorom, a ne kompilatorom? – pomalo ironično poentirao je Adams.

Ovoj vijesti dodajmo i jednu manje bitnu, ali svejedno zanimljivu. Naime, kako javlja manji broj znanstvenih časopisa koji svoja izdanja nisu u potpunosti posvetili povratku Milijana Brkića u akademsku zajednicu, u utorak nešto iza 14 sati NASA-ina sonda New Horizont uspjela je poslati prve prave snimke patuljastog planeta Plutona čime je ovaj veliki dan za znanost upotpunjen.

Razveseli nas klikom:

0 comments