Petica iz hrvatskog: Šimunić u “Za dom” pogodio sve padeže!

“Zadofoljan sam mojim hrvatski jezik. Više mi se Soudani i Fernandes neće mogu rugati” prokomentirao nam je Joe svoju izjavu koja ipak ostavlja sumnjičav dojam u njegove jezične vještine.

Prava lingvistička mini senzacija dogodila se jučer nakon pobjede hrvatske reprezentacije. Naime, ponesen atmosferom i pokojom „kratkom“ u svlačionici, Joe Šimunić skupio je hrabrosti i istrčao na teren u želji da pred nekoliko tisuća preostalih navijača pokaže da zna hrvatski jezik. Joe je, naime, uzeo mikrofon i prvo savršeno točno okupljenima uzviknuo „U boj, u boj“ da bi svega nekoliko trenutaka kasnije Joe na savršeno tečnom hrvatskom, bez ijedne greške, krivo postavljenog padeža ili krivog vremena, uzviknuo „Za dom“.

Joe se veseli sljedećoj posjeti svojoj australiji gdje će pet točnih hrvatskih riječi zdušno prenositi sljedećim generacijama.
Joe se veseli sljedećoj posjeti svojoj Australiji gdje će pet točnih hrvatskih riječi zdušno prenositi sljedećim generacijama.

„Osmosatni smo hitni sastanak imali i nakon duge debate prisiljeni smo zaključiti da je Joe sve što je rekao, rekao na savršeno tečnom hrvatskom jeziku što nas je sve iznenadilo jer je još u izjavi neposredno prije utakmice Joe govorio na nekoj mješavini australskog emigrantsko hrvatskog, minhenskog hrvatskog, vlaškog hrvatskog, španjolskog hrvatskog kojeg je naučio u Dinamovoj svlačionici i standardnog hrvatskog jezika, koji je, bitno je spomenuti, do sada u izjavama Joea Šimunića bio prisutan s tek oko pet posto“ elaborira nam Pavao Mrgud, profesor lingvistike  s Filozofskog fakulteta.

Lingvisti su, naime, satima vijećali je li na tako malom uzorku riječi uopće moguće govoriti o točnom hrvatskom jeziku. Mnogi su dijelili mišljenje da je Joe jednostavno želio reći nešto drugo, kao toliko puta do sada, ali je slučajno ispao slučajan skup hrvatskih riječi koje imaju neko značenje, makar to značenje bilo veličanje fašističke tvorevine.

„Na kraju smo ipak zaključili kako je Joe Šimunić na savršeno tečnom hrvatskom ipak uzviknuo „Za dom“, te je to, sigurno, prvi put da je Joe nešto točno rekao u javnosti.“

Ipak, među lingvistima i dalje ima hejtera koji smatraju da je Joe točno rekao samo zato jer nije imao gdje pogriješiti. „Viknuo je samo „Za dom“, a ako je tako samouvjeren zašto nije viknuo i „spremni“, riječ koja ima više od pet slova, a koja bi Jou, koji u hrvatskoj redovito provodi samo zadnjih dvadesetak godina, sigurno bila nerješiv lingvistički problem“ hejta jedan pripadnik drugog klana okupljenih lingvista.

Razveseli nas klikom:

0 comments