GSS još uvijek traga za Splićankom nestalom u šumi jelki ostavljenih kraj kontejnera

Iz PU Splitsko-dalmatinske strahuju da se ne ponovi sudbina Mateja Begonje iz Valpova koji je 2003. godine pri iznošenju jelke iz kuće slučajno očešao rub vrata te nikad nije pronađen ispod 14 tona otpalih iglica.

Društvo ljubitelja prirode ''Bagrem'' okupilo se u zaštićenom rezervatu borove šume kod kontejnera na križanju Savske u Vukovarske ulice u Zagrebu
Društvo ljubitelja prirode ”Bagrem” okupilo se u zaštićenom rezervatu borove šume kod kontejnera na križanju Savske u Vukovarske ulice u Zagrebu

SPLIT – Stara katolička tradicija započeta pradavne 1991. godine da se okićene jelke i borovi bacaju na blagdan Sveta tri kralja tako da u kući ne dočekaju pravoslavni Božić mogla bi doći glave 43-godišnju Splićanku Mariju S. Prema kazivanju obitelji, ona je 6.1. oko 11 sati ujutro otišla baciti smeće i od tada joj se gubi svaki trag.

”Užas, svi smo jako potreseni. I mi smo bor raskitili ranom zorom. Nismo htjeli da nam se ponovi situacija od prije tri godine kada je moj ujak na Sveta tri kralja hitno morao na posao pa nije stigao izbaciti jelku do ponoći i postao pravoslavac. Ja sam jelku iz kuće iznio oko 7 sati, kad sam se vratio u kuću Marija je rekla da sam zaboravio baciti i smeće na što sam ja odgovorio kako ću to obaviti kasnije. Sebe najviše krivim” prepričava nam vidno utučeni muž Marko.

Kao iskusna žena, Marija je odmah krenula smeće baciti sama da kod muža izazove grižnju savjesti i dobije onu kožnu jaknu iz Zare. No, za razliku od prethodnih 250 slučajeva, ova strategija pokazat će se potpuno promašenom.

”Oko 13 sati sam ogladnio i shvatio da nema Marije. Alarmirao sam policiju, a kad sam im rekao da je Marija posljednji put viđena kraj kontejnera nastao je tajac. Prvih 12 sati kod ovakvih slučajeva je kritično, objasnili su mi, jer se sa svakom novom minutom šuma borova i jelki kraj kontejnera povećava” nastavlja priču Marko.

Nakon prijave o nestanku, alarmirana je i Gorska služba spašavanja koja je ubrzo locirala Marijin mobitel.

”Nažalost, ljudi olako shvaćaju odlazak do kontejnera prije pravoslavnog Božića. Misle, ma lako ćemo, neš’ ti šumice. Ali dok oni bace smeće zatrpa ih novih 50 hektara jelove i borove šume. Još jednom apeliram na sve građane, u ovim postblagdanskim danima smeće bacajte kao i ostatak godine – u vožnji kroz prozor automobila ili u šetnji gradom dok nitko ne gleda. Ako baš morate, do kontejnera idite samo s osnovnom opremom: kompasom, prostornim planom i bagerom” apelira glasnogovornica.

Razveseli nas klikom:

0 comments