Crkva za najveće grešnike, ubojice, silovatelje i članove HDZ-a priprema predispovjednu nagodbu

Novim bi se konceptom ispovijedi, nadaju se na Kaptolu, trebalo skupiti dovoljno novca da se svi zlatni kaleži oblože slojem srebra kako bi i Crkva pokazala da u vremenu krize suosjeća s vjernicima.

Iako se s oltara često čuje kritika prema aktualnoj Vladi, izgleda da na Kaptolu ipak cijene rad nekih ministara. Potvrda toga je i novina koju uvodi Kaptol, a koja je, prema riječima jednog našeg izvora, samo moderna verzija Isusove prispodobe o izgubljenoj ovci. Naime, suočena sa sve većim odlaskom vjernika, Crkva na svjetskoj razini već godinama muku muči s pronalaskom načina da ljudima nastavi mahnito uzimati novac, a ujedno ih i spriječi od masovnog ispisa iz župnih ureda.

Iako vladu smatraju komunističkom, na Kaptolu razmišljaju o izdavanju jednotjednih katoličkih vinjeta čime bi i ateisti mogli oprati svoje grijehe i napuniti račune Crkve
Iako Vladu smatraju komunističkom, na Kaptolu razmišljaju o izdavanju jednotjednih katoličkih vinjeta čime bi i ateisti mogli oprati svoje grijehe i napuniti račune Crkve

– Tradicionalne metode poput javnog prozivanja za vrijeme mise, širenja grozomornih tračeva, a da ne govorim o spaljivanju, više jednostavno ne funkcioniraju. Mislimo stoga da je upravo predispovjedna nagodba najbolje rješenje – objašnjava na press konferenciji novi koncept Marin Srakić koji se nada da bi na ovaj način u krilo Crkve vratili velik broj ljudi koji su toliko sagriješili da im je neugodno doći na ispovijed.

– Princip je potpuno jednostavan. Sami Bogu, bez prisutnosti svećenika, priznate najveće grijehe te uplatite Crkvi naknadu za neposredovanje između grešnika i Boga. Devedeset posto grijeha vam se otpiše, dok ostalih deset posto ispovjedite na regularnoj ispovijedi. – novinare upoznaje s novim načinom praštanja grijeha Srakić, koji ipak svjestan da neki vjernici ne gledaju blagonaklono na na novu crkvenu praksu.

– Što da vam kažem, živim u malom selu pa kad svećeniku kažem grijehe za pola sata o tome bruji cijela krčma. I ja bih napravio nagodbu sa Crkvom, ali nemam novca jer pola plaće već dajem Crkvi za zvonarinu. Nekim velikim igračima poput Marije kojoj je kćer pobacila ili Anđelka čiji je sin oženio crnkinju izlazi se u susret s predispovjednim nagodbama, a ja kao mali grešnik očito nemam isti tretman – kritičan naš sugovornik koji je želio ostati anoniman.

U Crkvi kažu da je predispovjedna nagodba u prvom redu namijenjena najgorim kriminalcima: ubojicama, silovateljima i članovima HDZ-a, ali da se, uz dodatni trošak, mogu ispovjediti i drugi veliki grešnici kao što su sekularni liberali ili žene s fakultetom. Na novinarski upit mogu li predstečajnu ispovijed tražiti i pedofili, rečeno nam je da je ovakva vrsta oprosta namijenjena teškim zločincima, a ne kolegama svećenicima koji su malčice zastranili.

Razveseli nas klikom:

0 comments