Korištenjem najstarije hrvatske pošalice “Kakvo je more? – Mokro i slano!” službeno započelo ljeto

Drugi siguran znak početka ljeta je i taj što je Gego viđen na trajektu prema obali.

BIOGRAD – Kako saznajemo od naših ljudi na terenu, ljeto je službeno počelo i to jutros u Biogradu, odakle se rapidno širi diljem obale. Iako meterolozi već tisućama godina početak ljeta računaju prema položaju Sunca, novije studije upućuju na nedostatke te staromodne metode jer je, kako se sve češće navodi, ljeto “stanje psihe, a ne atmosferskih prilika”. Moderni znanstvenici, sljedeći takve tvrdnje, ljeto ne traže više u atmosferskim prilikama, nego ono počinje kada atmosferske prilike udare na mozak koji više nije u stanju normalno funkcionirati.

Evo, slika u slučaju da niste na moru. Sad ide lagani uzdah, mrmljanje u bradu “Ajme da je meni” i proklinjanje ispita.

Dokaz tome je današnja priča iz Biograda koja bi trebala označiti službeni početak ljeta. Došavši na jutarnju kavu s mokrim ručnikom oko struka, prijatelji su Marka upitali kakvo je more. Ne dvoumeći se Marko je rekao kako je more “mokro i slano”, čime je valjda želio prevariti prijatelje koji su se, sasvim sigurno, interesirali za temperaturna svojstva. Ne razmišljajući ni trenutka Marko je šaljivo naveo ostala dva svojstva mora, namjerno zanemarivši temperaturu, što ovu pošalicu čini urnebesno smiješnom. Starijima od 90. Ne treba ni spominjati kako je Marko jedini koji se nasmijao na svoju šalu, koja je, smatra se,  jedna od najstarijih hrvatskih pošalica uopće.

Povijest ove pošalice datira još od prvog ljeta kada su Hrvati iz prikarpatskih pripizdina došli na more. Kako je ovako dugo opstala nije poznato jer se zna da se netko zadnji put na nju nasmijao davne 1102. Sudbina je htjela da se to dogodi upravo u Biogradu, kada je ugarski kralj Koloman, izašavši iz mora, na pitanje paža “Kakvo je more?”, odgovorio sa “Mokro i slano”, na što je cijela dvorska svita udrila u smijeh. Ipak povjesničari sumnjaju da je to pravo smijanje na ovu pošalicu jer je ipak riječ o instituciji kralja, pa neki smatraju da je smijeh bio uvjetovan titulom, a da posljednje smijanje na ovu kvazibazu ne treba tražiti dalje od kraja sedmog stoljeća.

Ipak, novinari Sprdexa, već ste se milijun puta uvjerili, vijest donose tek nakon opsežne kritičke analize. Vijest o pravom početku ljeta, ne bi, naravno, donijeli na temelju samo ove vijesti. Već danima na Facebooku gomilaju se slike i albumi s hrvatskih plaža. Albumi su, naravno, maštoviti kao i svako ljeto: “More”, “Mi na moru”, “Plaža”, “Moreeeeeeeeeeee”, “Jebi se Zagrebe” i slično, a komentari su standardno ljetni: “Glupačo, makni ovu sliku, nu mi celulita”, “Prekrasnaaaaa, ljubim <3”, “Ajme blago vam se, ja još u ovom glupom Zagrebu” i slično.

Količina korištenja mozga u gornjoj pošalici i spomenutim komentarima, primijetili ste, izrazito je niska. Količina mozga korištena u stvaranju ovog članka, isto ste primijetili, nije nimalo veća.

Razveseli nas klikom:

0 comments