Joe Šimunić: “I danas se stresem kad se sjetim ratne 1991. i četničkih zastava samo 15.000 kilometara od Canberre”

Čelnici nekoliko braniteljskih udruga Šimuniću su dodijelili čin brigadira zbog ovog starta na Sulejmaniju, dok je sucu utakmice upućena službena prijetnja smrću jer je njegova odluka da Joeu dodijeli baš crveni karton označena kao prvoklasna provokacija poštenog Hrvata i ustaše.
Čelnici nekoliko braniteljskih udruga Šimuniću su dodijelili čin brigadira-pukovnika zbog najznačajnijeg poslijeratnog udarca četničkim snagama

Nakon Ive Josipovića i cijele plejade HDZ-ovaca, danas je dva-tri jeftina politička boda dobivena posjetom braniteljima koji prosvjeduju došao pokupiti i Joe Šimunić. Stoper Dinama i najpoznatiji povjesničar među desničarima zahvalio je braniteljima na svemu što su napravili dodavši kako su oni zaslužni što njegova domovina postoji i danas.

U nastavku druženja malo je proćaskao s okupljenim braniteljima ispričavši svoja sjećanja na ratne strahote 1991. godine.

“Sjećam se tog rujna 1991. godine kao da je bio jučer. Bio sam još mali pa nisam mogao ići prosvjedovati protiv Tita, već sam ostao kod kuće. Dobro pamtim svog oca koji je ušao u kuću u panici tražeći pištolj. Ja sam bio još mali pa su skrivali od mene da su četnici stigli na samo 15.000 kilometara od Canberre, ali vidio sam strah u njihovim očima. Srećom, između nas se ispriječila hrabrost naših ljudi, Azija i australska imigracijska politika pa smo nekim čudom ostali živi” prevodimo na hrvatski tužnu, u nominativu ispričanu, Šimunićevu priču u koju svako toliko, čini se nasumično, ubacuje poneki genitiv ili dativ.

“Sljedeće godine iskrao sam se iz kuće i otišao prosvjedovati protiv Tita. Svi su mi govorili da sam lud, da je sezona kiše, ali ništa me nije moglo spriječiti. Kada sam došao u Europu 1995. godine netko mi je rekao da je Tito odavno umro. Nisam imao srca javiti to prijateljima u Australiji koji još uvijek prosvjeduju”, nastavlja Šimunić koji nije htio ni potvrditi ni demantirati hoće li se baviti politikom, ali indikativno je da je braniteljima donirao dva panja s kojima inače igra nogomet da se imaju čime grijati ako im ponestane drva.

Razveseli nas klikom:

0 comments