Mještani Prološca i ove godine skromnost Isusovog rođenja vjerno dočarali živim jaslicama s plaćenim glumcima, umjetnim vodopadom i 30.000 LED žarulja

Božić, jedan od najvećih katoličkih blagdana, i ove je godine u Hrvatskoj proslavljen na tradicionalan način. Rođenja malog Isusa obitelji diljem zemlje prisjećali su se dostojanstvenom svađom o ustašama i partizanima za obiteljskim ručkom i prigodnim debljanjem pokraj okićenog komada crnogoričnog drva, a skromni uvjeti u kojima je Isus rođen u mnogobrojnim crkvama vjerno su dočaravale penthouse jaslice u prirodnoj veličini.

Iznimka nije bilo ni maleno selo Proložac u kojem je, petnaestu godinu zaredom, polovica općinskog proračuna uložena je u konstrukciju jaslica i izradu kostima za više od 200 pristiglih glumaca čime je ukupna populacija sela na jedan dan skočila na čak 214 osoba.

– Ovo je bila petnaesta godišnjica i osjećali smo da moramo učiniti nešto posebno. Kad se Isus rodio, on nije imao ništa. Tek komadić slame da ga ugrije i važno je i danas pokazati kako se bogatstvo ne mjeri materijalnim stvarima već srcem. Stoga smo prodali jedan zlatni kip od 300 kila koji nam je ionako samo skupljao prašinu, angažirali 200 kostimiranih glumaca, napravili 5-metarski vodopad, dovezli mahovinu s Islanda, a da bi doživljaj te prohladne nazaretske noći od prije dvije tisuće godina bio potpun, ove smo godine pripremili i 30.000 LED lampica u tri boje – izjavio je za Sprdex lokalni župnik.

– Bilo je uistinu prekrasno. Kod kuće nemam grijanje pa ću možda prenoćiti ovdje u jaslicama večeras. Dogodine će biti još bolje. Čitavo selo će odmah iza nove godine početi prikupljati priloge da u 2015. skromna štalica dobije podno grijanje i televiziju – oduševljen je bio jedan od posjetitelja.

Spomenimo i kako su ovog Božića prikazi skromnih uvjeta Isusovog rođenja bili na visokoj razini i u brojnim drugim gradovima i crkvama gdje su figurice pastira, tri kralja, domaćih životinja, Josipa, Marije i Isusa Božić dočekale u uvjetima boljim od većine stanovnika Hrvatske.

Razveseli nas klikom:

0 comments