Američki filmovi VS Život u Hrvatskoj: Dolazak kući za Božić

Američki film

Nakon naporne jeseni u svom odvjetničkom uredu na 89. katu Trumpovog nebodera na Manhattanu nakon nekoliko godina odlaziš kući za blagdane. Posao se isplatio, napokon si postao partner u tvrtki, milijuni su na računu, jedino ti nedostaje žena koja će tvoj život učiniti savršenim.

Dok se voziš kroz pitoreskne netaknutim snijegom prekrivene dijelove američke unutrašnjosti sa radija se čuje “Driving home for Christmas”. U tvom mjestu kao da je vrijeme stalo od one jeseni kad si se otisnuo u bijeli svijet. Okićene kuće, idilične obitelji i otac koji te čeka na trijemu, točno na mjestu gdje te posljednji put ispratio.

Grliš majku, brata koji je oženio srednjoškolsku ljubav, purica je već na stolu. Tvoja soba je netaknuta, baš onakva kakvu si je ostavio kad si s 18 godina uz pomoć stipendije moćnog sveučilišta napustio kuću.

Nakon večere, odlaziš u bar, srećeš ekipu iz škole, prisjećate se svih zajedničkih trenutaka. Vrhunac večeri je susret sa srednjoškolskom ljubavi koja je, eto vraga, svježe razvedena. Božićni blagdani pokazat će ti da nije sve u novcu i odvjetničkom uredu, a sljedeće godine kući ćeš, umjesto u bijesnom kabrioletu, kući doći u monovolumenu zajedno sa suprugom i troje preslatke djece.

Stvarni život u Hrvatskoj

Pošto nikome ne trebaju usluge diplomiranog indologa i profesora srednjovjekovne poljske književnosti, zaposlio si se u kafiću na crno za 2000 kuna. Pošto nisi uspio dobiti slobodne dane, izmislio si da ti je umrla baba nebi li na Božić otišao na par dana iz Zagreba u svoje rodno mjesto.

Dok se voziš prenatrpanim autobusom vozač nemilosrdno pušta Narodni radio. Kod kuće je sve isto kao kad si pred 13 godina otišao studirati na Filozofski u Zagreb – otac i majka bez posla, sestra bez morala, a kuća bez fasade.

Ulaziš u svoju staru sobu, ali je ona odavno pretvorena u šupu gdje majka drži zimnicu i kese, a otac oružje koje nije razdužio nakon rata. Iako si gladan jer nisi jeo četiri dana, Badnjak je tako da je majka izbacila svo meso da ti ili pripiti otac ne bi došli u napast. Dok se majka priprema za polnoćku, otac pijan psuje Boga što zato jer je prošlo 18 sati da nije okusio meso, što zato jer se dojava iz druge iranske nogometne lige opet pokazala lažnom. Tisućiti put zaredom.

Odlaziš s majkom i sestrom na polnoćku i slušaš svećenika kako priča o tome kako bi Isus bio ustaša da je živio u 20. stoljeću. U ponoć ispred crkve počinje paljba kakve bi se ni ISIS-ovci ne bi posramili.

Sa starom ekipom odlaziš u lokalnu krčmu gdje pričate o HDZ-u, SDP-u, MOST-u, šatorašima, fašizmu, pederima, izbjeglicama i Ladislavu Ilčiću. Vrhunac večeri je kad srećeš ljubav iz srednje. Sad ima 120 kila i veće brkove nego Chewbacca. Do kraja praznika dane provodiš bez kune i dinara, ekipu pokušavaš uvjeriti da se priključe Radničkoj fronti. Kičma ti se iskrivila više nego pogledi na svijet Ive Banca jer spavaš na kauču. Naime, jedini krevet viška koji imate u kući zauzela je debela teta iz Njemačke. Nju svi mrze, ali joj se roditelji ulizuju jer ima novca kojim će pomoći tvojoj sestri da pokrene fitness centar u selu.

Dan prije polaska nazad primaš poziv. Gazda iz kafića ti daje otkaz jer je našao 18-godišnjakinju koja pravi jednako groznu kavu, ali barem lokalni kroneri umjesto u tebe mogu gledati u sise.

Razveseli nas klikom:

0 comments