[SPRDEX RECENZIJA] Tri razloga zbog kojih nitko ne bi trebao gledati novi nastavak Ratova zvijezda

Novi nastavak Ratova zvijezda konačno je u kinima, kritičari diljem svijeta nižu hvalospjeve o sedmom dijelu Lucasove svemirske sage, Jakov Sedlar ne može vjerovati da je tek sada došao na ideju filma ‘Ratovi protiv zvijezda’, a Sprdex vam donosi istinu o kojoj drugi šute: ovo su tri razloga zbog kojih novi Star Wars ne bi trebao gledati nitko.

3. Ako ste gledali Novu nadu, gledali ste i Sila se budi

Činjenica da je ovo prvi dio treće trilogije, a zapravo sedmi film ukupno, koji je snimljen nakon trećeg dijela druge trilogije odnosno trećeg dijela ukupno koji je u biti šesti film u normalnom društvu trebala bi biti dovoljna da ga ne pogleda nitko. No, iz nekog razloga Lucasova budalaština s redoslijedom snimanja filmova i upropaštavanje čitave franšize sramotno lošom drugom trilogijom, fanovima ni najmanje ne smeta. Samo u prvom danu prikazivanja više od 20.000 Hrvata navalilo je u kina iako je svaki trailer i najavni tekst sedmog nastavka sugerirao samo jedno – Sila se budi obični je remake prva dva dijela originalne trilogije.

Do u detalje ista priča, identični negativci, isti glavni junaci, ista scenografija, isti smiješni robot… Gotovo četrdeset godina prošlo je od originalnog filma, dugih 40 ljeta u kojima je George Lucas odbijao svaku pomisao na (kronološki) nove nastavke jer za njih nije uspio smisliti dobru priču. A onda se pojavio J.J. Abrams i osvojio ga razgovorom koji je po svojoj prilici tekao ovako:

– George, imam brilijantnu ideju.

– Reci J.J.

– Idemo napraviti novi Star Wars film koji je zapravo stari Star Wars film, zamisli samo uštede na scenariju!

– Dobro jesi li ti totalni idio…

– Ma čekaj! Sve će biti identično, ali za samo 400 milijuna dolara sredit ću da glavni likovi ne budu tri bijelca nego žena, crnac i latinos!

– Wow :vadi novčanik:

2. Film šalje jako pogrešnu poruku

Čak i ako nikada niste gledali Ratove zvijezda vrlo vjerojatno znate osnovnu priču. Zločeste sile tame konstruiraju bolesna oružja da unište poštene i hrabre Jedije.

Sasvim krivo.

Iako teško da itko može osporiti kako su sile tame predvođene Carom i Darth Vaderom iskvarenije od vatikanskog biskupa, da fanovi Ratova zvijezda razmišljaju svojom glavom zapravo bi morali navijati za tamnu stranu.

Sile tame, nema nikakve sumnje, jedine su prave sile napretka u galaksiji. Dobro organizirani, uvijek skloni inovacijama, otkrivanju novih tehnologija i općem poboljšanju. Tamna strana, nemojte to zaboraviti, jedina je sposobna izgraditi sofisticirano oružje poput Zvijezde smrti. Zamislite samo koliko je visokokvalificiranih radnika, znanstvenika, arhitekata, programera, kemičara, biologa bilo potrebno da se jedno takvo oružje izradi? Svi su oni godinama, ako ne i desetljećima, radili na sebi, marljivo učili da bi konačno izgradili najmoćniji stroj koji je svemir ikada vidio.

Što su, s druge strane, radili časni Jedi vitezovi? Vozali se u krntijama po zabitim krajevima, branili drugima korištenje Sile, prebrojavali im krvna zrnca i kočili svaki oblik napretka pozivajući se na tradiciju.

Zvuči poznato?

Da je Luke Skywalker rođen u Hrvatskoj, bio bi član HSP-a. Razmislite malo za koga navijate.

Gledajući sve nastavke Ratova zvijezda normalnoj i zreloj osobi ne može nego biti žao tamne strane koja obrazuje svoje članove, smjenjuje one koji loše rade, smišlja dugoročne planove i ulaže u nove tehnologije. I onda, kad nakon 20 godina rada čitav planet pretvore u oružje (!), Jediji i sile otpora na svojim krntijama koje nisu unaprijedili od Stare republike odluče im poremetiti planove. Kako? Pa naravno, na klasični Jedijevski način.

Dok se tamne sile oslanjaju na znanost i dobro razrađene strategije, jedini plan koji su sile svjetla ikad smislile je: Ma znaš što, ‘ajmo mi tamo, pa što se dogodi.

Ako su tamne sile dobro organiziran, efikasan kolektiv, Jediji predvođeni princezom Leijom su državna firma. Dok se ovi bave inovacijama, ubrzavaju putovanje galaksijom, Han Solo i ekipa od planeta do planeta voze se svemirskom verzijom Lada Nive jer su i nakon 50 godina nesposobni napraviti nešto bolje. Kakvu poruku šaljemo našoj djeci jeftino manipulirajući njihovim osjećajima i tjerajući ih da navijaju za ove druge?

1. Nitko se ne želi podsjećati koliko je ostario

Prvi film iz franšize Ratova zvijezda u kina je stigao 1977. godine. To bi otprilike značilo da su oni koji su na premijeru novog filma mogli otići ovih dana, a da se nakon kina još uvijek znaju sami vratiti kući, u to doba mogli imati najviše 30 godina.

Većina drugih koji su pohrili u kina, uključujući potpisnika ovih redaka, sa Star Warsom upoznali su se u adolescentskim godinama kada su po danu sebe zamišljali u pustolovinama s hrabrim kapetanom Solom, a po noći s razgolićenom princezom Leijom.

Još kad je prije tri godine najavljeno snimanje nove Star Wars trilogije, iz Disneyja su ponosno objavili kako će svoje uloge u novom filmu imati svi originalni junaci – i Leija, i Han Solo, i Luke Skywalker. Internet je eksplodirao, stari fanovi su s tavana vadili plastične figurice (i stavljali ih na Ebay), a onda su došli u kina i umjesto bijega u fantaziju dobili brutalno prizemljenje u stvarnost.

Oni tridesetogodišnjaci iz 1977., koji sebe zavaravaju da se još dobro drže, najednom su vidjeli Han Soloa kako provjerava vrijedi li mu garancija za umjetni kuk ako potrči i Lukea Skywalkera koji se od tamne strane mogao skriti među borama na čelu. Ništa tako bolno i tužno ne govori: “Ostario sam” kao pogled na ocvale junake iz mladosti.

Prčeviti i dovitljivi Han Solo sada je umorni starac, princeza Leija koju ste posljednji put vidjeli kao seks simbol sad je Đurđa Adlešič. Htjeli vi to ili ne, sam pogled na njih vam govori da je u ovih 30 godina negdje nestala i vaša mladost.

0. A onda film počne

A onda uđete u kino dvoranu, krišom izvadite čips i colu iz rukava jakne, i dok još ne shvaćate što se događa žuta slova na podlozi od zvijezda vrate vas na mjesto za koje ste mislili da odavno ne postoji.

Direktno u mladost, u djetinjstvo, u bezbrižni svijet mašte.

Od uvodne scene pa do završne bitke koja će uslijediti dva sata poslije, Sila se budi fantastično je balansiran hommage originalnoj trilogiji, ali istovremeno i iznenađujuće svjež film.

Od uvodne scene pa do završne bitke koja će uslijediti dva sata poslije, sve što ćete osjećati bit će ugodna nostalgija.

Iako je ‘Sila se budi’ kopija Lucasova originala više nego novi film, iako priča i dalje pati od starih nelogičnosti, iako vas svaka scena sa ocvalim likovima podsjeća koliko je glupog vremena prošlo, odjednom više ništa nije bitno.

Odjednom oko sebe vidite očeve koji nasmješeni djeci upiru prstom u platno kad se prvi put pojavi Han Solo, odjednom oko sebe vidite mladiće, djevojke, osnovnoškolce, starce, glupe, pametne, siromašne, bogate, parove, djecu… Sve uvučene u novi svijet s platna, u film koji ih je nakon dugo vremena kupio – pričom.

Upravo u tome J.J. Abrams uspio se približiti originalu. Nakon tipične blockbuster katastrofe u koju je pretvorio drugi nastavak Star Treka, za povratak Ratova zvijezda nakon 15-godišnje pauze nije se upuštao u rizik. Uz provjerene scenariste (Lawrence Kasdan je radio scenarij za prvi film franšize) uspio je uhvatiti duh Lucasove sage.

Zanimljiva priča, brza i zabavna radnja, simpatična bića s drugih planeta, netipični glavni junaci, odličan soundtrack… Odjednom, nakon tko zna koliko godina, u kinu se osjećate kao dijete, a pogled na lica oko vas otkriva vam da niste jedini. Uz ulaznicu za ‘Sila se budi’ dobijete i dvosatnu kartu za povratak u mladost, nije loše za jedan film.

Ali, nemojte misliti da su novi Ratovi zvijezda film za stare nostalgičare. Ni slučajno. Novi nastavak sage u svakom je smislu odličan film. Suvremen, originalan, ali s duhom starog Lucasovog svijeta. Čak i ako niste pogledali ništa od starih filmova, ako možete živjeti s tom sramotom, uživat ćete u ‘Sili’. Čak i ako ste katastrofalno failali kao roditelj i vaša djeca nisu pogledala nijedan od starih filmova, uživat će u novom nastavku.

Ako smo mi imali Lukea, Han Soloa, Leiju i Vadera, oni će imati Rey, Finna, Poe Damerona, Kylo Rena… ‘Sila se budi’ novi je početak za nove generacije, a J.J. Abrams je odlukom da napravi svojevrstan remake umjesto novog filma na simboličan način ‘predao sablju‘ novim klincima.

Istinabog, novim likovima nedostaje karizme starih junaka, čak su i negativci za koplje lošiji, nelogičnost tokom glavne bitke teško da će ijednog pravog geeka ostaviti ravnodušnim, no sve to nije pretjerano bitno.

Nakon dugo vremena u kinima je film koji ćete gledati s ozarenim licem, film koji izaziva emocije i napetim vas ne drži scenama eksplozija već dobrom starom pričom.

Nakon dugo vremena u kinima je film koji djecu što su ovih 15, 20 ili 40 godina postala cinici, opet pretvara u fanove.

 

Razveseli nas klikom:

0 comments