Tihomir Orešković otkrio gdje će prvo rezati: Umjesto postojećih sedam, imat ćemo dva do četiri padeža

 

– Hrvatska je premala zemlja za sedam padež. U Danska dva padež, Njemačka četiri padež, a Hrvatska sedam? Too much puno. U suradnja s HDZ i Most predložiti od dva do četiri padež – najavio je danas hrvatski mandatar Tihomir Orešković prvu mjeru štednje koju je, tvrdi, već uspješno isprobao na sebi.

– Ja vodila Plivu s dva padež, sasvim dosta puno – poručio je budući premijer.

– Više padež, više problem – smatra mandatar navodeći da analize bavarskog Ifo instituta pokazuju da većina hrvatskih građana ionako ne razlikuje genitiv od akuzativa, dok instrumental gotovo nitko ne upotrebljava ispravno.

– Osam godina u škola učenje padež, too much puno vrijeme. Može za bolje i efikasnije iskoristiti – smatra Orešković.

Na novinarsko pitanje što bi se u hrvatskim školama trebalo učiti umjesto padeža, odgovara da HDZ i Most još uvijek usklađuju detalje, no da je svakako riječ o usvajanju dodatnih znanja i vještina u najperspektivnijim zanimanjima u narednom desetogodišnjem razdoblju – konobarskom, sobarskom i kuharskom.

Ako se ukidanje padeža pokaže produktivnim, neslužbeno najavljuju iz vrha HDZ-a, sljedeća mjera bit će racionalizacija kvačica. Konkretno, riječ je o ukidanju mekog ć, slova koje je ionako u hrvatskom narodu izazivalo samo pomutnju i svađe, dok će se o prijedlogu HDZ-ovih koalicijskih partnera da se kvačica na slovu č zamijeni malim križem dodatno raspraviti.

Autor: dr. Lebowski

Razveseli nas klikom:

0 comments

Piše: